Nejvíce odpadu v republice. Havlíčkův Brod proto vydává občanům speciální karty

9. leden 2022 06:10

Trojnásobné množství objemného odpadu oproti republikovému průměru vyprodukují podle statistik radnice lidé v Havlíčkově Brodě. Vedení města na to proto reaguje.

Na sběrný dvůr budou nově havlíčkobrodští muset jezdit s odpadovou kartou, na které se bude evidovat množství a četnost vyvezených věcí. Vedení radnice se totiž domnívá, že občané vyhazují ve dvoře i podnikatelský odpad.

Přesná evidence

„Klasicky přijede občan s kartou, karta se načte, jemu tady vyskočí záznam, že je to občan na Ledečské 3014, byt číslo jedna, vybere si, který odpady přivezl,“ ukazuje vedoucí střediska nakládání s odpady Technických služeb Havlíčkova Brodu Kamil Tesárek na vrátnici sběrného dvora, jak funguje odpadová karta v praxi.

Zatím s ní ale podle něj přijíždí jen minimum lidí. Až u vstupu do dvora se o ní dozvěděl i pan Michal. „Nevěděl jsem vůbec nic. Já sem párkrát ročně zajedu, tak asi ano, když se sem bez ní nedostanu. Přece to nebudu skládat někde načerno v lese.“

Dva měsíce na pořízení

Na pořízení karty mají lidé dva měsíce. K vyzvednutí je na městském úřadě, v informačním centru nebo kancelářích MHD. Cílem je získat kontrolu nad dováženým velkoobjemovým odpadem, pokračuje Kamil Tesárek. „Jeden z důvodů je, že je živnostník a je to zároveň občan Brodu a on sem přijede a řekne: Já jako občan sem vezu odpad. Má ho zdarma, ale přitom je to jeho živnostenský odpad. Tím, že tohle se bude evidovat, tak životní prostředí si to v systému vždycky třeba jednou za měsíc vyjede a zjistí, že Franta Skočdopole patnáctkrát v měsíci předělával koupelnu.“

Sběrné dvory samozřejmě veškeré vyhozené věci přijmou, úředníci pak ale díky evidenci budou moci u osob, které produkují podezřelé množství odpadu, zjišťovat z jakých důvodů tomu tak je.

Objemový odpad

Právě objemného odpadu totiž vyprodukovali v posledních letech občané Havlíčkova Brodu nadprůměrné množství, vysvětluje místostarosta města Zbyněk Stejskal (ODS): Jde o to, že město Havlíčkův Brod mělo extrémně velké množství objemného odpadu, který byl odvezen do technické dvora, což neodpovídá ani v nejmenším průměru v celé České republice. Domníváme se, že docházelo k nelegálnímu ukládání odpadu z podnikatelské činnosti a nebo třeba od neobčanů města Havlíčkův Brod.“

Doposud totiž bylo možné odvézt odpad na občanský průkaz. Teď chce radnice vyhazování věcí od občanů více sledovat a případně zamezit živnostníkům ukládat odpad z podnikání na sběrný dvůr.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související