Lidské tělo funguje jako kamna, říká nutriční poradkyně Andrea Malečková

7. květen 2018

„Dlouhodobě diety opravdu nefungují. Kdyby taková nějaká na světě byla, tak je to na Nobelovku a nemáme v lékárnách tisíce přípravku na hubnutí,“ říká nutriční specialistka a výživová poradkyně Andrea Malečková. Vše je založeno na objektivním hodnocení lidského těla. Většina lidí má spíš problémy uvnitř v sobě.

Když se rozhodne člověk hubnout, je důležité zjistit, jak je na tom s metabolismem, zda je lehce zaškrcený, zpomalený, nebo opravdu velmi poškozený, což je u chronických dietářů. Dalším důležitým faktorem je hodnota útrobního tuku, protože má přímou souvislost s chorobami srdce a cév.

Po diagnostice následuje změna stravovacího režimu. „Diety v podstatě k ničemu nevedou a není to žádné dlouhodobé řešení je to na nějakou omezenou dobu,“ dodává Andrea s tím, že většinou po každé dietě následuje jojo efekt. Proto je důležité při sestavování jídelníčku zachovat co nejvíce potravin, na které je člověk zvyklý bez dalších doplňků stravy.

Co si člověk nevydře, to nemá

Když ještě zůstaneme u jídelníčku a redukce hmotnosti, která je mnohdy nutností s ohledem na hrozící zdravotní rizika. Je třeba omezit sladkosti a přidat pohyb. Ideální je kombinace cvičení a zdravého stravování, které tvoří až 70% úspěchu. „Jít si dvakrát týdně zacvičit a myslet si, že to stačí, je špatná představa,“ vysvětluje a dodává: „Největším nepřítelem hubnutí, nebo změny životního stylu, je naše vlastní vůle.“ Když člověk dodrží kombinaci obého, účinek se dostaví už po pár týdnech.

Jíst bychom měli pětkrát denně a poslední jídlo si dát dvě hodiny před spaním. Snídaně je základ a tvoří 25% denního příjmu, oběd by měl být vydatný a dostateční tvoří 35% denního příjmu, svačiny tvoří 10% a večeře pak 20 procent. Důležité je především rozložení, například snídaně by měla být sacharidová především u dětí by měla tvořit až 80%.

Pitný režim

Pitný režim je často opomíjen, ale má v těle svou roli. Například štěpí  tuky, i  přesto na něj většina z nás zapomíná. Kolik tedy vody denně vypít? „Uvádí se, že by člověk měl vypít 500 až 700ml na 15 kg hmotnosti korigované. U průměrného dospělého člověka to vychází 2,5 až 3 litry denně,“ přepočítává Andrea

Silní lidé jsou hladoví

Zdání někdy klame. Na první pohled silný člověk působí dojmem, že se přejídá, opak je ale pravdou. Velká část obézních lidí je výživově podvyživená. Důvodem je malý příjem potravy, který zpomaluje metabolismus a jehož důsledkem si tělo schovává tuky na horší časy. Řešení je jednoduché, ale pro mnohé často nepochopitelné. „Ke štíhlosti se člověk opravdu musí projíst,“ vysvětluje Andrea a dodává: „Lidské tělo pracuje jako kamna, do kterých, když pravidelně přikládáte polínka, tak pěkně hřejou a vydávají teplo. Lidské tělo je na tom podobně, pokud jíte pravidelně, tak to tomu tělu vyhovuje, protože má pravidelný příjem energie ke své práci a nemá potřebu si ukládat energii do zásob na horší časy,“ říká na závěr rozhovoru pondělní host Andrea Malečková.  

Spustit audio