K populární Kolničce v Lukách nad Jihlavou přibyla i Kolna

U plotu vždycky stojí desítky kol, řeklo by se, že restaurace Kolnička dělá čest svému jménu.

Je to ale trochu jinak: „Spousta lidí si skutečně myslí, že to je od slova kolo, ale ta Kolnička bývala opravdu kolnička na dříví, babička mě tam vždycky posílala,“ směje se Dalibor Špejtek, který vybudoval v roce 2010 u svého rodného domu v Lukách nad Jihlavou populární restauraci.

Kolničku také nejprve objevili díky cyklostezce cyklisté, kterých sem ročně jezdí tisíce. K původní kolničce na dříví přibylo během dvou měsíců zázemí, skladový prostor a malá kuchyň.

S každým prohodit slovo

K návštěvníkům se majitel snaží přistupovat jednotlivě, často se s nimi zdraví, a když je čas, tak si i popovídá. „Já tady strašně moc lidí znám, protože za těch dvanáct sezón je dennodenně obsluhuji. Mám takovou vnitřní výzvu, že když přijde někdo, kdo se úplně netváří, je zakaboněnej, že ho dostanu na svoji stranu, aby mi při odchodu aspoň zamával, a já zamávám jemu. S každým se snažím prohodit aspoň slovo,“ říká Dalibor, který by se chtěl věnovat každému.

Když je v některé dny už před otevřením za vraty fronta a ví, že bude frmol, cítí, že to ztrácí své kouzlo. „Stávají se z toho dostihy, vytrácí se ta pohoda, občas je to na hraně a někdy i za hranou.“

Chutě…

Jídelníček sestavuje Dalibor Špejtek sám, ale musí vše konzultovat s kuchaři. Jeden pracuje vzadu v nové kuchyni na chutích, polévkách, omáčkách a přílohách, druhý na směně za pomoci brigádníků vaří pro hosty. „Musím ho sestavit tak, abychom to byli schopní to dobře a kvalitně připravit a vydat. Já bych měl spoustu nápadů, co vařit, třeba jsme měli na jídelníčku risotto, ale po dvou hodinách vydávání už z něj byl rýžový nákyp. Takže než takhle, tak to raději nabízet nebudeme,“ uznává majitel restaurace.

Během covidové pandemie rozšířil Dalibor Špejtek Kolničku o nový prostor, kam už bude možné dělat rezervace na větší akce, a také se ubytovat. Poprosil o pomoc své zákazníky na internetu a odezva byla obrovská. „Nám strašně pomohly maily od lidí, to, jak nám fandí, jak nás podporují, ta mentální podpora byla ještě větší než ta materiální,“ raduje se Dalibor a dodává s úsměvem: „Abychom to trochu odlišili, tak ta nová část se jmenuje Kolna.“

Spustit audio

Související

  • Marinovaná vepřová žebírka

    Když v masně seženete kvalitní vepřové kosti se spoustou masa na obírání, nejlépe budou chutnat ve skvělé doma umíchané marinádě.

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.