Je to cesta, jak se vrátit k normálnímu fungování. Sociální pracovníci mohou na očkování

8. duben 2021 05:00

Sociální pracovníci jsou v denním kontaktu s rizikovou skupinou obyvatel, k registraci na očkování proti koronaviru se ale dostávají až teď.

Sociální pracovníci se od poloviny tohoto týdne mohou pomocí speciálního kódu od svého zaměstnavatele registrovat do celostátního rezervačního systému na očkování. Třeba v denním centru pro seniory ASTRA v Humpolci plánuje možnost očkování využít všech pět zaměstnanců.

Aktivity pro seniory

Skupinka seniorek navštěvující denní centrum ASTRA v Humpolci právě na židlích v kroužku zpívá a pohupuje se do rytmu písničky. Nejen hudební představení, které v sobě skrývá trénink paměti a motoriky, si tu ale podmaňuje mé smysly.

Ve vzduchu je totiž cítit i vůně koláče, který se peče v troubě. „Pomalinku můžeme začít dělat nějaké aktivity, na kterých se může účastnit i víc lidí. Máme takovou omezenou první kavárničku, na kterou pečeme koláč,“ vysvětluje vedoucí centra Bohuslava Medová.

Návrat k některým aktivitám umožňuje především to, že všichni senioři z malé skupinky jsou očkování. „Už se těšíme, že to očkování probíhá, protože jinak nevidíme žádnou jinou cestu, jak bychom pro ty klienty mohli otevřít i normálně.“

Registrace a očkování

Pracovníci charity, kteří se o seniory každý den starají, se přitom až doposud nemohli na očkování ani zaregistrovat. „Čekáme a jsme zklamaní, že nejsme vybraní jako prioritní skupina, ač se denně potkáváme s ohroženou skupinou,“ dodává Bohuslava Medová.

Že pracovníci charity o očkování skutečně stojí, potvrzuje také paní Petra. „S týmem jsme domluveni, že bychom byli rádi, kdybychom byli všichni očkování, aby to bylo bezpečné pro nás i pro ostatní klienty v domě.“

Příležitost zaregistrovat se k očkování, kterou vybraní sociální pracovníci od středy mají, proto vítá. Podle krajského úřadu se tato možnost na Vysočině týká zhruba 1500 lidí.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související