Jako když krásná žena řekne muži své ano, vzpomíná na souhlas nakladatelství s vydáním její sbírky básní spisovatelka Michaela Vaščíková

27. listopad 2023

Letos na jaře vydala knihu Lvice v erbu krále. Středověká romance je plná krásných dam, odvážných mužů a dobrodružství jak na bitevním, tak i na milostném poli. Po osmi měsících vychází Michaele Vaščíkové kniha druhá. Střípky času jsou sbírkou básní.

Když už to vydavatelství řekne, že by básnickou sbírku chtělo vydat, tak to znamená, že jí věří, že je o ní přesvědčeno, že bude fungovat. „Když mi řekli, že ano, že ji vydají, bylo to takové to ano, co chce slyšet muž, když si chce vzít krásnou ženu, tak to pro mě bylo asi srovnatelné,“ usmívá se spisovatelka.

Básně nejraději píše v klidu. „Ale ono to prakticky může přijít kdykoli. Psala jsem třeba básničky uprostřed nějakého referátu, který jsem poslouchala. Mezitím, než to dopověděla, já jsem napsala básničku,“ vypráví.  Typické pro ni ale je záchvatové psaní. Nikdy tak nevznikla jen jedna báseň. „Když začnu psát básničku, tak se do toho tak dostanu, že prostě nenapíšu nikdy jednu, ale minimálně pět,“ směje se.

Básnickou sbírku Střípky času Michaela Vaščíková pokřtí v pátek 1. prosince v 18 hodin v koncertním sále ZUŠ v Jihlavě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.