Hejtman: Na Vysočině mají vzniknout očkovací centra v tělocvičnách a dalších velkých prostorách

6. leden 2021 06:00

Kraj Vysočina chce očkovací centra pro očkování proti covidu přinejmenším v krajské Jihlavě, možná i v dalších okresních městech.

Pomáhat by tam měli soukromí lékaři. Hejtman Vítězslav Schrek (ODS) je s žádostí o pomoc osloví osobním dopisem. Novinářům to řekli hejtman a jeho náměstek pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

Očkovací centra

Očkovací centra budou podle Schreka potřeba, pokud se naplní předpoklad, že se za dva měsíce zvýší dodávka očkovacích látek. Současné množství zvládají aplikovat zdravotníci krajských nemocnic.

V případě vyššího množství se očkování neobejde bez pomoci lékařů soukromých ordinací. „Myslím si, že komunikace ze strany ministerstva zdravotnictví by mohla být vůči odborníkům, kteří nám v tuto chvíli mohou pomoct, vřelejší. Jsem připravený to vřelé oslovení udělat za sebe, za hejtmana Kraje Vysočiny, já,“ řekl Schrek.

První vakcíny

Před týdnem dorazila na Vysočinu dodávka prvních 195 ampulí očkovací látky. Dnes přijímací centrum, kterým je Nemocnice Jihlava, dostalo 390 ampulí. Další dodávku o stejném objemu čeká Vysočina 14. ledna. Následující týdny by mohlo podle Novotného v dodávkách být 585 ampulí.

Očkovací centra by podle Schreka měla vzniknout ve velký prostorách včetně tělocvičen. Plánuje schůzku se zástupci měst, aby bylo možné vybrat nejvhodnější místa pro očkovací centra. Měla by být dobře dostupná, bezbariérová a s dostatkem parkovacích míst. Optimálně by v centru mělo současně fungovat osm až deset očkovacích týmů. Připravená mají být nejpozději v dubnu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související