Dvouletá kříženka Fany čeká v Polné na nového pána. Trochu lidské trpělivosti odmění velkou láskou

27. říjen 2023

Fenka Fany přišla o pána v červnu, a novým lidem moc nevěřila. V polenském útulku ale dostala skvělou péči a základy výcviku. Teď je připravená jít do nové rodiny. Zvládne to jak v domě se zahrádkou, tak v bytě.

"Zemřel jí páníček a bohužel s ním fungovala jen na zahrádce, nikde nikdo, nesocializované zvířátko," představuje fenku Fany provozovatelka polenského útulku Lenka Dvořáková. Fany je zdravá dvouletá fena. Je to pravděpodobně kříženec rotvajlera, ale s jistotou to nikdo neví. "V barvě a v tom, jak se chová, vypadá jako rotvajler. Spíš se podobá slovenskému kopovu," dodává chovatelka. Fena má padesát centimetrů v kohoutku, takže na rotvajlera je menší. Je zcela zdravá.

Fany byla po odchodu od svého pána velmi nedůvěřivá a vystrašená. Nebyla zvyklá na jiné lidi. "Stáhne se do sebe, vykulí oči a začne štěkat," popisuje projevy strachu Lenka Dvořáková s tím, že Fany potřebuje nového pána poznat. "Potřebuje povzbuzení, hodně lásky, trpělivosti, pamlsky," dodává. Za čtyři měsíce, po které se chovatelka v útulku Fany věnuje je znát, že pes dokáže k člověku přilnout. Mazlí se, vydrží být v klidu blízko svého pána.

Fany by mohla žít jak v domě se zahrádkou, tak v bytě. I tam je čistotná. Lenka Dvořáková ji pro začátek nedoporučuje přivést k malým dětem. Fenka by vzhledem ke svému mládí určitě ocenila aktivní rodinu i sportovce. Vděčná ale bude i za klidnějšího pána, který se jí bude věnovat.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.