Dřevo, sklo, železo. Přibyslav bude mít vlastní betlém, vyrábí ho několik řemeslníků

4. říjen 2021 09:00

Přibyslav na Havlíčkobrodsku by se mohla dočkat vlastního betlému. Na jeho výrobě budou spolupracovat místní řemeslníci.

Truhlář vyrobí pro Přibyslav chlév, skláři se pak budou podílet na výrobě betlémské hvězdy. Postavy Ježíška, panny Marie a Josefa budou od uměleckého kováře Petra Štáfla, který celý betlém navrhl.

Vlastnoručně vyrobené kladivo

Vlastním kladivem zpracovává kovář Petr Štáfl ocelový prut, ze kterého vytváří masivní hřebík. „Když kovář neumí vyrobit hřebík, nemůže o sobě říct, že je kovář.“

Kovář Petr Štáfl vyrábí postavy do betlému pro město Přibyslav

V kovárně vzniká část betlému. „Postavy budou metr a půl, jsou v takřka životní velikosti kvůli dětem, aby k těm postavám měli blíže.“ Z návrhu je poznat, že postavy jsou z kovových plátů, mezi kterými budou mezery.

Svatozář

„Nerad dělám svatozáře, tu posvátnost postav jsem vyjádřil tak, že v postavě budou zabudovaná světla, která budou zářit skrz tu postavu a tím budou zářit.“

Letos se ještě betlému lidé v Přibyslavi nedočkají. Hotový by mohl být už na příští Vánoce. Na jeho zhotovení je vypsaná sbírka. Za každou korunu, kterou lidé přispějí, přidá přibyslavská radnice dvě. Celkem je potřeba asi 300 tisíc korun.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související