Dostupnost dětské psychiatrické péče se zhoršuje. Na místo v léčebně čekají mladí pacienti i několik měsíců

23. duben 2024 06:30

Sehnat na Vysočině dětského psychiatra je čím dál větší problém. Zatímco pacientů přibývá, těch, kteří jim můžou pomoct, je čím dál méně. 

Podle registru České lékařské komory působilo ke konci roku 2023 v České republice jen 180 dětských psychiatrů a 86 z nich bylo starších 65 let. A například na na Vysočině působí aktuálně dokonce jen 10 dětských psychiatrů. Přitom dětí a mladistvých, kteří potřebují psychiatrickou lékařskou pomoc, podle odborníků stále přibývá. 

„Přijímáme je relativně často, oproti roku 2020 došlo zhruba k trojnásobnému nárůstu. Kdybychom to rozpočítali na měsíc, tak to vychází na nějakých jedenáct dětí, jedenáct dvanáct dětí průměrně,“ počítá Jaroslav Děchtěrenko, který pracuje v jihlavské psychiatrické nemocnici.

Dětských psychiatrů je podle Děchtěrenka málo i proto, že je, zjednodušeně řečeno, předběhl moderní svět. „Může jít trošku o problém, že se změnila doba. Že se změnila společenská situace a ten systém na to nestihl tak rychle reagovat. Nedošlo k atestaci nových lékařů, s covidem se prostě změnilo rozložení psychopatologie ve společnosti, přibylo dětských pacientů,“ popisuje.

Dětští pacienti nejčastěji do péče psychiatrů přicházejí s reaktivní depresí, poruchou přizpůsobení, sebepoškozováním, občas jim v dětském věku začínají psychózy. V takových případech spolupracuje jihlavská psychiatrická nemocnice s léčebnou v Havlíčkově Brodě.

Havlíčkobrodská psychiatrická nemocnice má pro děti a mladistvé vyčleněných 34 lůžek. Hospitalizovaní pacienti jsou často z různých částí republiky. „Přibývá čekatelů, čekací doba se stále prodlužuje. V současnosti je situace taková, že oddělení dětské psychiatrie přijímají bez ohledu na ten spád. My máme děti z Ostravy, Budějovic,“ říká primář dětské psychiatrie havlíčkobrodské nemocnice Tomáš Havelka.

Podle Havelky by v případě, že má dítě duševní potíže, rodiče neměli rezignovat na hledání odborné péče, i když je jí těžké sehnat.

Spustit audio