Bohdalov by měl vrátit dotaci na hasičské auto, protože ho dodala firma z holdingu Agrofert

17. duben 2024 14:30

Zastupitelé Bohdalova na Žďársku se dnes budou radit, jestli vrátí skoro milionovou dotaci na dopravní auto pro místní hasiče.

Vůz v roce 2019 dodala firma Agrotec, která patří do holdingu Agrofert. Ministerstvo pro místní rozvoj chce peníze vrátit kvůli střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO. Podle starosty se ale odvolává na audit, jehož výsledky byly veřejně známé až dva roky poté, co Bohdalov auto pořizoval.

V nesprávný čas v nesprávném zadávacím řízení

„Tohle to je ten hodně drahej krasavec,“ ukazuje nezávislý starosta Bohdalova Arnošt Juda na červené auto, které obec hasičům koupila na cesty k zásahům. 930 tisíc korun, tedy skoro celou pořizovací cenu, pokryla evropská dotace, kterou teď Ministerstvo pro místní rozvoj chce zpátky.

Dotaci by měl Bohdalov vrátit, protože vůz dodala firma Agrotec

Podle ministerstva neměla firma Agrotec v roce 2019 soutěž na dodávku automobilu vyhrát, obec měla společnost ze soutěže vyloučit kvůli střetu zájmů tehdejšího premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO.  „Smlouva byla uzavřena v roce 2019, zatímco audit Evropské komise, o jehož závěry se záznam opírá, byl dokončen až v roce 2021,“ vysvětluje starosta Juda.

Střet zájmů Andreje Babiše

Přesto ministerstvo jeho námitku neuznává. „Už v roce 2019 byly prezentovány analýzy a studie dokládající, že Andrej Babiš ovládá koncert Agrofert. A následně to konstatoval také tehdejší nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Shromáždili jsme všechny dostupné analýzy, studie a expertní vyjádření a závěr je, že drtivá většina těchto postojů se shodovala na střetu zájmu Andreje Babiše už před zveřejněním závěrečné zprávy Evropské komise,“ vysvětluje mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Waleczko.

Lhůta na vrácení skoro milionu korun Bohdalovu vyprší 27. dubna. Pokud peníze nepošle, bude ho prošetřovat Finanční úřad.

autor: Daniel Zach
Spustit audio