Zvukař v koronakrizi: Akce klesly k nule, každý musíme dělat to, co umíme

13. říjen 2020

Nejenom muzikanti, hudební kapely a producenti koncertů přišli kvůli koronaviru o práci a tím o příjem. Další skupinou jsou zvukaři, osvětlovači a pódiový technici.

Hela Dvořáková pozvala do Dobrého dopoledne zvukaře Františka Fialu. „Na jaře to padlo úplně, v létě bylo pár akcí, ale ne moc a teď to zase vypadá, že je na nějakou dobu po všem,“ řekl.

Pro Františka Fialu je zvučení hlavní obživou, ze které platí své životní náklady. „Někteří hudebníci se živí třeba těmi streamy na internet, to ale neuživí všechny. My zvukaři to máme složitější.“ V březnu měl vyrazit na turné po Čechách a Polsku s kapelou. Sešli se v Brně a tam zjistili, že žádné turné nebude. „Chodím po brigádách, nějak se člověk živit musí.“

Vize do budoucna

Existuje nějaká vize či vidina toho, že se bude opět hrát, tančit a tím pádem i zvučit?

„Rád bych si to myslel, ale nevím. Myslím, že ta doba, co byla, se možná nevrátí. Lidi mohou mít strach chodit na plesy, chodit se bavit, to opravdu nevíme.“

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.