Zvolení Stanislava Křečka do role ombudsmana vyvolalo kritiku. Podle Anny Šabatové není vnitřně připraven zastávat se každého bez rozdílu

26. únor 2020

Kandidát prezidenta Miloše Zemana se tento týden po Anně Šabatové stal ombudsmanem. Někteří občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny se proti zvolení Stanislava Křečka ohradili a vyzvali ho k osobnímu jednání. Podrobnosti připravily Iveta Demeterová a Rena Horvátová.

Prohlášení, které zveřejnil server romea.cz mimo jiné uvádí, že největší obavy panují ze ztráty základního smyslu existence úřadu ombudsmana. Křeček totiž ve svých mediálních výrocích nepřisuzuje diskriminaci a lidským právům odpovídající respekt a vážnost. Křeček skrze své výroky o nutnosti hájit práva většinové společnosti vyvolává dojem, že bude otázka menšin na úřadě pod jeho vedením upozaděna.

Křeček: občanští členové Rady vlády pro romskou menšinu nic nedělají a že nejsou vidět

Podrobně o pocitech ze zvolení Stanislava Křečka hovoří Tomáš Ščuka:

Čtěte také

„Pokud se ptáte na obavy občanské části Rady vlády pro záležitosti romské komunity, tak ty plynou z aktuálních výroků, které pan Křeček pronáší jednak na adresu Romů, ale i k jiným národnostním menšinám v české společnosti. Hovoří o právech většiny a upozaďuje práva menšin."

V rozhovoru pro televizi DVTV Stanislav Křeček řekl, že občanští členové Rady vlády pro romskou menšinu nic nedělají a že nejsou vidět:

Vystupují někdy na veřejnosti? Napsali nějaké články? Účastní se jednání, nebo se perou za svá práva?

Na slova Stanislava Křečka opět reaguje Emil Ščuka:

„Samozřejmě existuje široká skupina, která je zapojená do veřejného, lidskoprávního politického života. Snaží se měnit a zlepšovat postavení Romů, ale i společnosti jako takové. Pokud hovoří o tom, že Romové dnes nejsou zastoupeni v důležitých orgánech demokratického uspořádání naší země, tak je to pravda. Otázkou ale zůstává, proč politické strany neprojevují vůli, aby Romy zařazovali na kandidátní listiny a hlavně pak na volitelná místa tak aby se tento stav změnil a zlepšil."

Romové se o svá práva mají starat sami

Čtěte také

Stanislav Křeček mimo jiné pro televizi DVTV řekl, že se Romové o svá práva mají starat sami. Křeček, někdejší poslanec ČSSD působil do prosince loňského roku na postu zástupce ombudsmana. Převzetí funkce veřejného ochránce práv se ve čtvrtek neobešlo bez komplikací. Převzetí úřadu zkomplikovala skupina odpůrců, která se snažila nově zvolenému ombudsmanovi zablokovat vstup do budovy. Novinářům po složení slibu řekl, že nechystá v úřadu dramatické změny. Na některé věci chce navázat, jiné dělat jinak.

Anna Šabatová o Křečkově kandidatuře již dříve řekla, že ji nepovažuje za šťastnou volbu. Podle jejího rozhovoru, který uveřejnily Hospodářské noviny, není Křeček vnitřně připraven zastávat se každého bez rozdílu. A k tomu ombudsman připraven být musí, i kdyby to mělo přinést nevoli veřejnosti.

Stanislav Křeček se po Otakaru Motejlovi, Pavlu Varvařovském a Anně Šabatové stal čtvrtým ombudsmanem.

autoři: Rena Horvátová , Iveta Demeterová
Spustit audio