Zuzana Havlová našla v rodinném centru Krteček přátele. Dnes tam pracuje jako dobrovolnice

Už dvacet let chodí rodiče s miminky a předškolními dětmi do pelhřimovského rodinného centra Krteček, které vždycky vedly dobrovolnice.

Nedávno se k nim přidala i Zuzana Havlová. „Bylo to s mým prvním synem tak před čtyřmi lety,“ zamýšlí se. „Přišli jsme sem sdílet ty stejné radosti a starosti, co mají ostatní maminky a našli jsme tady opravdové přátele. Dokonce i tento můj sedmiměsíční syn si tu našel vrstevníka,“ směje se mladá maminka plná elánu.

Dobrovolnictví

Její kolegyně sem také docházejí jako dobrovolnice. Teprve nedávno se nechaly zaregistrovat u dobrovolnické organizace Fokus Pelhřimov, aby jejich dobrovolně odpracované hodiny nevyšly vniveč. „Přijít sem každé ráno na půl devátou, aby byl Krteček k dispozici rodinám, které si třeba něco zařizují ve městě a pro základní péči o své dítě chtějí centrum využít, to není nic jednoduchého, když máte malé děti,“ říká s vlastní zkušeností.

Family Point

K centru se přidal i Family Point pro Pelhřimovsko. Shromažďují se zde veškeré informace potřebné pro mladé rodiny od volnočasových aktivit, až po kontakty nezbytné pro pomoc v tíživých situacích. Centrum nezapomíná ani na vzdělávání rodin a pomoc maminkám při návratu do práce po mateřské.

Každá z dobrovolnic má na starosti něco, Zuzana Havlová si vybrala pořádání akcí. Po právě skončené oslavě kulatého výročí už se chystá na Jarní dny. Podařilo se pozvat i kuchaře Rémiho Decroixe, aby uvařil nebo povzbudit maminky i babičky, aby uháčkovaly velikonoční vejce. Zdobení, vaření, tvoření a další aktivity pak naplní tři dny od 15. do 17. dubna.

V květnu následuje velké setkání snad stovky rodin na loutkovém divadle. „To jsou vždycky nervy, jestli vyjde počasí, ale zatím nám přálo,“ usmívá se maminka dobrovolnice. Těší se i na Den dětí, kdy se děti vyřádí na kurtu pro beach volejbal. Na jeden den jim poslouží jako veliké pískoviště. 

Spustit audio