Společnost Philip Morris sponzorovala téměř všechny německé strany, rozdala přes půl milionu eur

Takřka všechny německé parlamentní strany roky přijímaly štědré sponzorské dary od americké tabákové společnosti Philip Morris. Ve svých zprávách o činnosti a hospodaření o tom ale mlčí, napsal web Spiegel Online. Příspěvky firma poskytovala v době, kdy měla zájem na ovlivnění několika politických rozhodnutí. S obviněním přišla organizace na kontrolu lobbingu, která chce na problém upozornit i akcí u příležitosti dnešního sjezdu CDU.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto)

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Philip Morris mezi lety 2010 a 2015 rozdal hlavním německým stranám a jejich přidruženým organizacím kolem 544 000 eur (téměř 15 milionů Kč). Příspěvky směřovaly na akce obou současných vládních stran - středopravicové koalice CDU-CSU i sociálních demokratů (SPD).

Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové od americké firmy jen loni inkasovala v přepočtu 80 000 eur (bezmála 2,2 milionu Kč). Upozornil na to Ulrich Müller z organizace Lobbycontrol, která se odvolává na údaje z webu koncernu. Hans-Seidel-Stiftung, nadace blízká Křesťanskosociální unii (CSU), použila v roce 2013 na svou konferenci 20 000 dolarů (přibližně půl milionu Kč) od Philipa Morrise.

Klasické cigarety na ústupu. Tabákové společnosti už připravují jejich náhradu

Číst článek

Peníze od výrobce cigaret Marlboro putovaly i k SPD vlastněné společnosti Network Media. Jen loni šlo nejméně o 12 000 dolarů (přes 300 000 Kč). Menší částky dorazily i na účet bývalé vládní liberální Svobodné demokratické strany (FDP). Žádnou podporu od Philip Morris nedostali pouze Zelení a postkomunistická Levice.

Tichá podpora

Obdarované strany ve svých výročních zprávách o tomto sponzoringu neinformují. Zákon to nenařizuje, nyní ale podle Spiegelu roste tlak na jeho změnu. Dosud strany totiž nemusí příjmy ze sponzoringu vykazovat odděleně. Uvádějí je pod položkou ostatní příjmy bez jmenování jednotlivých dárců.

Müller a jeho kolegové chtějí na mezery v zákoně upozornit i malou akcí u příležitosti úterního sjezdu CDU v Essenu. Až dosud to byla podle Spiegelu právě strana kancléřky Merkelové, kdo bránil větší transparentnosti sponzoringu s odůvodněním, že současný stav je v pořádku.

Philip Morris v posledních letech usiloval o prodloužení kontroverzní dohody s Evropskou komisí o boji proti pašování cigaret. Současně vystupoval proti zákazu tabákové reklamy. Společnost také nechtěla, aby Německo přistoupilo k přísnému provedení směrnice o tabákových výrobcích, připomněl Spiegel. V listopadu přišla veřejnoprávní televize ZDF s obviněním, že přední členové SPD včetně ministrů chodili na placené akce se zástupci soukromých firem.

V říjnu německá média informovala o tom, že CDU čelí ve spolkové zemi Porýní-Falc několika finančním aférám. Místní pobočka strany má problémy s pochybnými sponzorskými dary, za kterými stojí patrně bývalý německý tajný agent a za něž hrozí CDU pokuta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme