Zprávy z židovského světa

7. duben 2013

Ukrajinský židovský filantrop a obchodník Vadim Rabinovič přežil počátkem března v Kyjevě pokus o vraždu, když neznámý pachatel nastražil v jeho autě bombu. Rabinovič je spolupředsedou Evropského židovského parlamentu a prezidentem Všeukrajinského židovského kongresu.

Podle badatelů washingtonského Muzea holocaustu je rozsah zločinů, které páchali nacisté na Židech za druhé světové války, mnohem větší, než se dosud historici domnívali. Jak uvedli na závěr svého třináctiletého výzkumu, za války existovalo 42 500 nacistických „továren na smrt“, ghett, nucených pracovních táborů a dalších vražedných center decimujících židovskou populaci. Podle jednoho z vedoucích projektu Martina Deana výzkum naznačuje, že běžní Němci museli vědět o tom, čeho se nacistické Německo dopouštělo.

Vedení ukrajinského Lvova rozhodlo, že nechá z městské dlažby odstranit zbytky židovských náhrobků. Pozůstatky náhrobků ze hřbitovů zničených nacisty za německé okupace Ukrajiny ve 40. letech minulého století budou přesunuty na jediný hřbitov, který během šoa nebyl zničen. Kameny z židovských náhrobků si kromě nacistů posloužily i sovětské úřady, které jimi v roce 1947 nechaly vydláždit místní tržiště.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio