Zora Jandová a Zdenek Merta: Vzali jsme se jen tak mimochodem

8. červenec 2022

Stabilní pár showbyznysu tvoří už přes tři desítky let a říkají, že partnerské neshody se mají překonávat, pokud to jde. „Jinak Zora je samozřejmě skvělá,“ nepřipouští si neúspěch urovnání sporu její manžel, Zdenek Merta.

Poznali se, když Zora měla před maturitou. „Skamarádil nás společný kamarád a já usoudila, že Zdenek má překrásné modré oči a přišlo mi, že jako člověk je hodně zajímavý.“ Zdenek však na otázku moderátorky, zda si vybaví, kdy a kde potkal Zoru poprvé, odpověděl bezelstně: „Ne.“

Přestože jsou manželé, Zora si nechala svoje jméno. „Já jsem měla pocit, že se už potřebuju vdát. Zrovna jsme nahrávali a já myslela, že jen půjdeme na nějaký úřad a vezmeme se. Ale na té radnici bylo plno, tak nás posunuli někam na Vyšehrad, tam jsme si to odbyli, a pak jsme zase vlezli do nahrávacího studia. Bylo to vlastně jen tak mimochodem. Možná i proto to vydrželo,“ myslí si Zora. „Svoje jméno jsem si nechala, protože bych na ten úřad musela jít dvakrát, a to se tehdy nevyplatilo.“

Na promoci jsme byli určitě nejstarší

Úřady nejsou zrovna Zořin šálek kávy, ale vzhlédla se v seberozvoji a s oblibou říká, že je taková věčná studentka. Vysokou školu vystudovala s červeným diplomem a promoce se účastnil i Zdenek. „Určitě jsme tam byli nejstarší, dokonce i starší než někteří děkanové a profesoři,“ usmívá se Zdenek. „Je to nepochybně obdivuhodné, jak se Zora sebevzdělává. A je to poznat, když hrajeme znalostní hry, tak kdyby tolik neriskovala, tak by vyhrávala na plný čáře,“ uznává Zdenek.

Zoru studium moc baví. „Přes 25 let už učím tchaj-ťi a věnuju se koučinku a poradenství. Taky studium masmediální komunikace se mi hodilo, když jsem v Českém rozhlase vytvořila dětskou stanici, Rádio Junior.“

Ani Zdenek nezahálí a se Stanislavem Mošou chystají muzikál. „Máme pořád před sebou několik témat, a teď to asi bude pohádka na motivy Karla Jaromíra Erbena.“ Také vydal bilanční knihu s CD, kde jsou orchestrální písně se speciálním hostem.

Zora Jandová, Alex Mynářová a Zdeněk Merta

Schopnost odpouštět má každý

Ve vztahu si prošli i několika krizemi a shodují se, že si museli hodně odpouštět. „Odpouštění se dá naučit,“ říká Zora. „Ten proces není zase tak obtížný. Je sebezáchovný, a pokud člověk nepřijde na to, jak odpouštět, dokud si to nezařídí sám v sobě ve své hlavě, tak se řítí do pekel,“ vysvětluje Zdenek.

„Já se každý den modlím Otčenáš a Zdrávas, a není to jen básnička. Ale těch cest je spousta, každému vyhovuje něco jiného,“ nastiňuje možnosti Zora.

Na jaký nástroj se naučila hrát, aby Zdenka překvapila na jeho významné jubileum? Proč si o Zdenkovi americký velvyslanec myslel, že je tenisový trenér? A jak se tvářil, když si Zora domů vodila cvičenky? Poslechněte si v pořadu Slavné dvojice.

autoři: Alexandra Mynářová , djo
Spustit audio