Znepříjemnit výlet na kole dokáže nejen počasí, ale taky závada

22. červen 2016

O dovolené nebo letních prázdninách je ideální doba podniknout delší výlet na kole. Navíc je možné takovou projížďku spojit i s kempováním a jízdou na kole tak klidně můžeme strávit i několik dní. Kromě počasí nám ale takovou dovolenou může znepříjemnit i závada na jízdním kole. Na co se připravit poradil Richard Valenta z Velosportu.

Než se pustíte do přípravy kola, připravte na delší výpravu sami sebe. „Je potřeba na to trochu natrénovat, aby vás nezradily nohy. Protože z krásného zájezdu, který jste si naplánovali, se může stát noční můra,“ upozorňuje Richard Valenta. Aspoň měsíc před delší výpravou dělejte pravidelné vyjížďky a postupně přidávejte kilometry.

Přibalte sadu na lepení a pumpu

Mezi cyklisty je rozšířené pořekadlo, že defekt je vina jezdce. „Musíte opravu dávat pozor, kudy jedete. Snažit se vyhýbat nerovnostem, špičatým kamenům, kořenům nebo kolo nadlehčit,“ doporučuje Valenta. Důležité je taky pláště řádně nahustit. Kolo s nedostatečným množstvím vzduchu je k defektu mnohem náchylnější. S prázdným kolem se nedá jet, a tak se vyplatí pro každý případ přibalit sadu na lepení a funkční pumpu.

Roznýtovaný řetěz dokážete opravit i na cestě

Před jízdou můžete řetěz zkontrolovat pomocí speciální měrky. Když se vám někde na cestě řetěz roznýtuje, tak musíte mít s sebou nýtovačku. „Narovinu říkám, že méně zkušený cyklista si to neopraví. Je dobré si to vyzkoušet někde doma v klidu,“ radí host.

Zavazadla na kole vyvažte

Pokud si budete s sebou na kolo brát stan nebo spacák, hodí se vám nosič. Můžete ho umístit nad přední i zadní kolo. Kromě řádného upevnění je důležité náklad správně vyvážit, abyste snadno udrželi rovnováhu. „Musíte si pak uvědomit, že kolo může být přetížené a v terénu musíte jet opravdu opatrně. Je častější možnost defektu a můžete poškodit i ráfek,“ upozorňuje cyklista Valenta.

Spustit audio