Žně na Vysočině trvaly déle než loni. Výnos je podobný

3. září 2019 05:50

Kombajny na Vysočině minulý týden posekaly obilí na posledních 3500 hektarech polí. Hektarový výnos 5,79 tuny je v porovnání s minulou sklizní nižší jen o dvě setiny.

V loňském horkém létě skončily žně na Vysočině už v první polovině srpna, to byl ale průběh sklizně extrémně rychlý, řekl dnes ředitel jihlavské agrární komory Vlastimil Vaněk.

O 19 dnů dříve

Vloni žně skončily asi o 19 dní dřív. „Letošní termín ale není v podmínkách Vysočiny nic neobvyklého,“ řekl Vaněk. Vzhledem k suchu podle něj sklizeň není špatná, zachránit ji pomohl hlavně chladnější květen s deštěm. Obilí se urodilo zhruba stejně jako před rokem, ale nižší byla sklizeň řepky.

Havlíčkobrodsko

Nejlépe letos dopadli zemědělci na Havlíčkobrodsku, kteří z hektaru sklidili v průměru 6,14 tuny obilí. Ozimé pšenice měli na hektaru skoro 6,6 tuny a žita 6,5 tuny.

Ondřej Dejmal v tomto okrese hospodaří na 65 hektarech pozemků kolem Havlíčkovy Borové. Vydařila se mu hlavně pšenice. „Tím, že chytla tu květnovou vodu, byla spíš lepší než ostatní léta,“ řekl. Výkupní cena pšenice je podle něj ale zatím nižší než před rokem.

Jihlavsko

Na Jihlavsku byl průměrný výnos obilovin šest tun a na Třebíčsku 5,94 tuny. V okresech Žďár nad Sázavou a Pelhřimov se na hektaru urodilo shodně kolem 5,4 tuny obilí.

Z obilovin měla v celém kraji nejlepší výnos ozimá pšenice, která zabírala 55 procent obilných polí. Z hektaru se jí sklidilo 6,14 tuny. Více než šestitunové výnosy měly i ozimý ječmen a žito. Nejméně, kolem čtyř tun z hektaru, se v tomto kraji sklidilo ovsa. U jarní pšenice měli zemědělci letošní výnos jen kolem 4,4 tuny.

Řepky se letos na Vysočině urodilo 3,04 tuny na hektaru, loňský výsledek byl vyšší o 0,64 tuny.

Sklizeň obilí je prakticky u konce v celém Česku. Průměrný hektarový výnos u obilovin je podle údajů zveřejněných ministerstvem zemědělství 5,63 tuny. Řepky se v Česku sklidilo 3,07 tuny.

zdroj: ČTK
Spustit audio