Žně na Vysočině končí. Letos je to rekordně brzy

11. srpen 2018 06:00

Zemědělci na Vysočině končí se žňovými pracemi. Do konce předchozího týdne sklidili více než 90 procent polí. Vedra urychlují zrání.

Hektarový výnos se zatím v průměru pohybuje kolem 5,8 tuny a v porovnání s loňským výsledkem je vyšší o půl tuny. Vyplývá to z údajů, které novinářům poskytla společnost Agrovenkov Vysočina.

Řepku stačili farmáři na Vysočině sklidit už v červenci. Obilí bude podle odhadu ředitele jihlavské agrární komory Vlastimila Vaňka sklizeno nejpozději do konce tohoto týdne. Žně postupovaly rychle, protože bylo teplo a skoro nepršelo. „Takový průběh sklizně nepamatuji, loni jsem dělal poslední monitoring 28. srpna,“ řekl Vaněk.

Výnos je vyšší než loni

Průměrný výnos obilí je na Vysočině lepší než loni, ale výsledek se podle Vaňka liší pozemek od pozemku, podle toho, jak kde zapršelo. Podotkl, že počasí bez dešťů sice urychlilo žně, ale vláha hodně chybí například plodinám pěstovaným jako krmivo pro dobytek, včetně kukuřice, nebo při nynějším setí řepky.

Obilí letos na Vysočině vyrostlo na 131.000 hektarech. Nejlepší výnosy, kolem 6,4 tuny z hektaru, zatím mají zemědělské podniky na Jihlavsku. Do minulého týdne stihly sklidit obilí ze čtyř pětin polí.

Suché Třebíčsko

Sucho zřejmě nejvíc poznamenalo obilná pole na Třebíčsku, průměrný výnos 5,59 tuny je nejnižší mezi okresy kraje. Na Třebíčsku zbývá posekat asi šest procent obilovin. Z více než 90 procent bylo obilí do konce minulého týdne sklizeno také na Žďársku a na Havlíčkobrodsku.

Řepku letos zemědělci na Vysočině měli na 43.000 hektarech polí. Z hektaru v průměru odvezli 3,68 tuny, zatímco minulý rok to bylo 3,1 tuny.

zdroj: ČTK
Spustit audio