Znáte muchomoř? Určitě ano

9. únor 2021

Z čeho vznikly názvy známých hub muchomůrky a holubinky? Nad tím se zamýšlí odbornice na češtinu Helena Chýlová.

Je houba muchomůrka pojmenována podle hmyzu - mouchy a můry? Není to úplně tak, druhým slovem motivujícím pojmenování muchomůrky je sloveso mořitJedná se o slovo poměrně staré, naši předkové používali části hub namočené v mléce k hubení much.

U hub se většinou setkáváme s velkým množstvím lidových názvů I u muchomůrky existuje mnoho názvů. Doložené jsou lidové varianty mochomůrka a muchomorka, v Jungmannově slovníku najdeme i podoby muchomor nebo muchomoř. Podobné podoby se nacházejí ve slovanských jazycích. Půvabné je pojmenování ve slovenštině – muchotravka – a stejnou motivaci slova dokládá i němčina - Fliegentod.

Má holubinka něco společného s holubem?

Holubinka je modrá, červená, zelená, díky množství druhů holubinek se v lese můžeme setkat s mnoha nejen pastelovými barvami jejich klobouků. A právě zbarvení klobouku připomíná barvy holubího peří a tato podobnost dala vzniknout jménu. Ze starších a lidových názvů žijí dodnes i varianty holubka, holoubek a podoba holubinka se v češtině stabilizovala pravděpodobně v 19. století díky působení Jana Svatopluka Presla.

autoři: Helena Chýlová , Vladimír Šťovíček | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.