Známky nebo slovní hodnocení. V Přibyslavi dostali žáci vysvědčení skutečné

29. leden 2021 06:00

Žáci mají pololetní vysvědčení doma, někteří ale jen v elektronické formě. V Přibyslavi na základní škole si ale pro tradiční papírové vysvědčení přišli i deváťáci.

Žáci a studenti mají dnes pololetní prázdniny. První polovinu školního roku ukončili včera předáváním vysvědčení, které bylo jiné než v předchozích letech.

Přímo do ruky je od učitele ale většinou dostali jen nejmladší žáci z prvních a druhých tříd, popřípadě ze speciálních škol.

Přibyslav

Třeba v Přibyslavi ale připravili výjimku pro deváťáky, kteří se pro vysvědčení mohli zastavit také osobně.

„Vysvědčení, samé jedničky, konečně, super, ještě k tomu dvě stránky slovního hodnocení, tak si počti. Gratuluji,“ předává učitelka Lucie Šajnerová štos papírů jedné ze svých žaček Anetě.

Kromě vysvědčení si tak domů odnáší i potřebné dokumenty k přestupu na střední školu a slovní ohodnocení prvního pololetí tohoto školního roku. „Je tam i to, jak mě učitel hodnotí skrz aktivitu, ale asi jsou pro mě důležitější ty známky,“ vysvětluje žákyně deváté třídy Aneta s tím, že právě známky jsou důležité pro přijímací zkoušky na střední školu. Hlásí se na Gymnázium v Havlíčkově Brodě a zdravotnickou školu ve Žďáře nad Sázavou.

Dvě výdejní místa

Celkem přibyslavská základní škola nachystala dvě výdejní místa – pro každou třídu jedno. Lenka Šajnerová tak na své žáky čekala u zadního vchodu. „Napsala jsem jim, aby přišli v tolikátou minutu po desáté, kolikátí jsou v seznamu. Já jsem tím hlavně chtěla zabránit tomu, aby se mi tu v deset nesešla celá třída, že ten poslední v abecedě by měl přijít až v 10:24.“

Učitel druhé deváté třídy Pavel Hitzger si oproti tomu stanovil rozmezí, kdy žáci mohou přicházet na celou hodinu. Jeho stanoviště bylo u hlavních dveří školy. „My to máme nastavené tak, že tady je druhá devítka a chodí sem od desíti do jedenácti hodin průběžně, teď zrovna vidíte, přichází dvě holky, takže je sem pouštím po dvou, předám jim to, řeknu jim k tomu něco a pak odchází.“

Přímo do ruky dostali vysvědčení i děti z první, druhé a speciální třídy. Ostatní žáci mají zatím k dispozici jeho elektronickou verzi, vysvětluje ředitelka školy Jaroslava Janů: „Těm se dneska vlastně v našem informačním systému zobrazilo taky, i veškeré slovní komentáře, slovní hodnocení i známky. Rodiče to vědí, můžou se podívat i ostatní děti z domu na svoje vysvědčení.“

Všichni žáci pak dostanou v Přibyslavi vysvědčení do ruky hned po opětovném nástupu do školy. Podle ministerstva školství musí děti obdržet papírový výpis nejpozději tři dny po obnovení prezenční výuky.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související