Zlatý trenér, který se v roli hráče nejvyššího stupně nedočkal. Takový byl Josef Augusta

17. únor 2017
Zprávy z

Fanoušci, příznivci hokeje, hráči, bývalý spoluhráči vzpomínají na Josefa Augusta. Hokejová legenda odešla do pomyslného sportovního nebe. Bývalý útočník a velmi úspěšný trenér trpěl rakovinou slinivky. Coby hráč se mistrem světa nestal, jako trenér nebo asistent u toho byl hned třikrát.

„Nebylo teď nikoho z našich, kdo by bylo způsobilý zaútočit. Teď se o to pokouší naopak Patera … a góóól,“ takhle emotivně komentoval finále světového šampionátu v roce 2001 v Německu rozhlasový reportér Aleš Procházka. Češi tehdy porazili Finy a získali třetí zlato.

Josef Augusta byl u jednoho titulu jako asistent, u dvou jako hlavní kouč české hokejové reprezentace. „Tam odvedli všechno a tomu českýmu národu udělali velkou radost. Přeju každýmu, kdo nás poslouchá, každýmu, kdo něco dělá, aby dosáhl takového úspěchu,“ řekl tehdy Josef Augusta.

Osmkrát mistrem republiky

Josef Augusta, rodák z Havlíčkova Brodu, pravidelně nastupoval za reprezentaci. Na metu nejvyšší ale nedosáhl. V dresu jihlavské Dukly se radoval osmkrát.

Donedávna často sportoval. „Ráno pravidelně musím chodit ty čtyři kilometry tady kolem řeky s pejskem. Odpoledne jezdím dvacet, třicet kilometrů na kole, když je dobrý počasí,“ říkal.

Dres se jmenovkou Josefa Augusty právem visí pod střechou Horáckého zimního stadionu. „Věk se nedá zastavit. Mrzí mě akorát jedna věc, že tady ten stadion je furt stejnej, jako před padesáti lety, když jsme zde začínali. Akorát má střechu,“ posteskl si nad stavem zimního stánku v Jihlavě Josef Augusta krátce po jednom z exhibičních zápasů.

autoři: mik , jak
Spustit audio