Zlatá medaile z mistrovství světa funguje jako nejlepší nábor do týmu chotěbořských mažoretek

Mažoretky z Chotěboře mají doma tolik medailí ze závodů a mistrovství, že si na ně musí pořizovat speciální garnýže. Tou poslední je velmi cenný kov - zlatá medaile z Mistrovství světa 2022 v Chorvatsku. Kadetky zvítězily se svým defilé a tím zvedly mezi děvčaty z Chotěboře a okolí zájem o tento sport.

Trenérka Lenka Mečiarová se chotěbořským mažoretkám věnuje ve svém volném čase, sama začínala v týmu před více než dvaceti lety

Na tréninky v každé kategorii přibyla nová děvčata a trenérka Lenka Mečiarová se jim všem věnuje ve svém volném čase. Sama začínala v týmu před více než dvaceti lety, za tu dobu se ale podle ní mažoretkový sport hodně změnil - přibyla gymnastika, tanec, balet. „Tenkrát se jenom pochodovalo, občas se zatočilo hůlkou, chodilo se na dechovku. To už je dneska úplně někde jinde, dechovku neuslyšíte, je to všechno moderna. A musí tam být všechno – špičky, držení těla, práce s hůlkou, pohyb po ploše a každý rok ty týmy nasazují vyšší laťky,“ říká s úsměvem.

Úspěch na Mistrovství světa v Chorvatsku přilákal do týmu chotěbořských mažoretek nové dívky

Chotěbořské mažoretky mají dlouhou tradici. Dnes jsou to týmy od nejmladších čtyřletých dětí, přes kadetky, juniorky, až po seniorky od patnácti let výš. Dokonce existuje i dospělácký mama tým. „V našem podání je to spíše taková legrace, ale i na soutěžích takové týmy jsou, říkají jim tam „happy týmy“ a jsou v nich i muži, i my jsme měli v našem mama týmu jednoho tatínka,“ směje se trenérka.

Děvčata trénují jednou týdně dvě hodiny, k tomu mají jednou za měsíc víkendové soustředění, kdy se nezastaví. V létě navíc jedou na jedno soustředění týdenní. Zlaté kadetky, ze kterých se letos staly juniorky, nejsou jen z Chotěboře, ale mnoho jich dojíždí z okolních obcí nebo i ze Ždírce nad Doubravou. Na vystoupení se musejí celou dobu široce usmívat. Nevadí jim ani důkladné propínání špiček nebo nové prvky, které na první pohled vypadají, že se nedají naučit. „Nakonec to vždycky zvládnou,“ chválí je pozitivně naladěná trenérka.

Spustit audio

Související