Zkuste cukroví z jater, vloček a vajíčka. Není pro lidi, ale pro domácí mazlíčky

15. prosinec 2015
Dobré odpoledne

Vánoce je čas přejídání nejen pro lidi, ale i pro pejsky. Lepší než dávat zvířatům sladké cukroví je napéct laskominy přímo pro ně. Podle Heleny Emmerové pak můžeme od stolu dávat třeba kousky masového pečiva s játry: „ Stačí vzít hrneček namletých jater – to je jedno jakých, nadrcené vločky, zamícháme s vajíčkem. Hmotu natřeme na pečicí papír na plechu, pak to upečeme a hotové nakrájíme na malé čtverečky. Můžeme to dát do misky na stůl.“

Psí cukroví je varianta pro ty majitele psa, kteří svému mazlíčkovi dávají dobroty ze stolu a sladkým pečivem by mu mohli ublížit. „Kdo dává psovi od stolu, o Vánocích nepřestane. Ze všeho nejvíc psům škodí čokoláda. Hlavně hořká čokoláda. Když sní mléčnou nebo bílou, moc to nevadí, ale čokoláda, kde je 70 procent kakaa, to už je životu nebezpečná potravina. Škodí i cukr i tuk. Proto vidím jako řešení to psí cukroví. Není to cítit jako psí granule. A navíc, když se návštěva splete a sáhne na špatný talířek, nic se neděje,“ směje se Helena Emmerová.

Pod stromečkem nové boty. I pro psa

Pokud bude chladná a mrazivá zima, mohla by se psům hodit obuv. Není to módní výstřelek, ale zdravotní záležitost. Podle chovatelky jsou psi, kteří jsou na sůl na chodnících citliví. Tlapky popraskají, do toho se dostane sůl a psa to bolí.

„Ne každý pes botičky snáší. Nechte ho v tom chodit doma, přikrmujte. Používají to třeba v severských zemích, chrání tím nohy proti přemrzlému sněhu. Pes si to bude chtít ze začátku sundat, ale prodávají se modely na suchý zip, tam jim to půjde hůř,“ radí chovatelka Emmerová.

Dárky pro pejskaře? Tričko nebo hrnek s obrázkem jejich mazlíčka

Nevíte si rady s dárkem pro pejskaře? Podle Heleny Emmerové potěší každého třeba oblečení s obrázkem rasy jeho psa. Pokud je víc času, můžete objednat i tričko přímo s kresbou vašeho jedinečného křížence. Pokud už se čas nachýlí, hodí se vzít univerzální s kokršpanělem, jorkšírem, zkrátka tím, co máte doma. Stejně tak potěší i hrnek nebo přívěsek, ať už na krk nebo na klíče. Dobrým dárkem je i svítící obojek. Psovi přinese bezpečí – cyklista nebo řidič ho lépe uvidí. A páníčkovi zase přehled o tom, kde se pes při večerním venčení zrovna toulá.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.