Živnostníci bitvu s hodinovými manžely prohráli. Kutilové jim budou moci do řemesla ‚fušovat‘ dál

7. říjen 2016

Pokud vám v předsíni začne opadávat omítka nebo se vám ulomí dvířka od kuchyňské skříňky, budete moci i dál na pomoc zavolat takzvaného hodinového manžela. Přes ministerstvo průmyslu totiž neprošel návrh, aby hodinoví manželé mohli v domácnostech jen vypomáhat – třeba sekat trávníky, vytírat nebo vyměňovat žárovky. Ministerstvo ale zároveň varuje: kutilové nemůžou dělat všechno, kontrolujeme je a porušení zákona trestáme.

Hodinoví manželové pracují nekvalitně, berou práci klasickým živnostníkům, nemají potřebná oprávnění, a kvůli neostatečné kvalifikaci mohou své zákazníky dokonce ohrozit na zdraví nebo i na životě. Takové byly hlavní argumenty Asociace malých a středních podniků, která na začátku léta přišla s požadavkem, aby ministerstvo jasně vymezilo, co hodinoví manželé dělat mohou, a co už ne.

Zástupci živnostníků chtěli, aby kutilové mohl jeni třeba sekat trávníky, čistit koberce nebo mazat vrzající panty u dveří. Protizákonné naopak mělo být, pokud by v domácnostech malovali pokoje nebo opravovali rozvody elektřiny a vody.

„Nejen že živnostníkům berou práci, ale často navíc pracují nekvalitně. A mohou podvádět při stanovování cen i při placení daní,“ vysvětloval šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Čtěte také

Vše při starém

Ministerští úředníci se však na návrh od počátku moc netvářili. „Zástupce AMSP v připomínkovém řízení k novele živnostenského zákona upozorňoval, že hodinoví manželé mohou nelegálně podnikat, podle nás je ale současná právní úprava dostatečná,“ vysvětlil Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí ministerstva průmyslu František Kotrba. „Živnostníci nakonec na naše argumenty přistoupili a na připomínce netrvali. Takzvané hodinové manžely tak žádné změny nečekají,“ dodal.

Ministerstvo však zároveň upozorňuje: pro všechny platí stejná pravidla. Pokud tedy někdo chce vykonávat stejné práce jako klasický řemeslník, musí k tomu mít živnostenské oprávnění.

Jenže zákonné vymezení řady živností není dokonalé – neurčuje totiž úplně přesně, co ještě může udělat každý kutil a co už musí opravit třeba vyučený zedník s živnostenským listem. A toho hodinoví manželé využívají.

A právě to chtěla Asociace malých a středních podniků změnit. „Naším návrhem jsme chtěli docílit toho, aby se minimalizovala nekvalifikovaná práce,“ vysvětlil Havlíček.

Čtěte také

„Vždyť se vám řemeslníci vysmějí“

Hodinoví manželové, které Zpravodajský web Českého rozhlasu oslovil, ale návrh zástupců malých a středních podnikatelů od začátku odmítali. Argumentovali hlavně tím, že jeho schválením by v praxi vznikaly problémy.

„Řada lidí si neumí ani promazat zámek nebo přivrtat upadlou úchytku u kuchyňských dveří. Kvůli takovým drobnostem budete volat zámečníky a truhláře? Vždyť se vám vysmějí. Navíc by se na čekací doby u řemeslníků ještě víc prodloužily,“ říká třeba hodinový manžel Radovan Moravec.

Pomocníci v domácnosti však úplně neomezené pole působnosti nemají. Pokud se pustí do příliš kvalifikované práce, hrozí jim vysoká pokuta. „Jen za první tři měsíce letošního roku jsme odhalili 68 případů nelegálního podnikání a rozdali jsme pokuty ve výši 690 tisíc korun,“ doplnil František Kotrba.

autor: sva
Spustit audio