Zimní bundy a teplé svetry zůstaly na prodejnách. V sezóně museli obchodníci zavřít

23. únor 2021 05:00

Už dva měsíce je lidem zapovězeno chodit na nákupy do obchodů s oblečením. A to i přesto, že vláda už dvakrát slibovala otevření.

Na pultech jim stále leží zimní zboží, otevřít ale nemohou. Řeč je o obchodnících s oděvy. Po Vánocích museli své prodejny uzavřít a přes dva vládou slibové termíny obnovení provozu stále musí držet své zboží pod zámkem. A nic na tom nejspíš nezmění ani včerejší výnos Ústavního soudu, který uzavření obchodů označil za nezákonné. Zamčené dveře nejspíš budou muset mít dál.

Havlíčkův Brod

Vcházíme do obchodu s oblečením paní Renaty Blažkové v Havlíčkově Brodě. Dveře má odemčené skutečně výjimečně. Své zboží alespoň občas vydává zájemcům přes okénko, poté, co si ho vyberou a zamluví na internetu.

„Já nejsem příznivcem e-shopů, moc mě to nebere a od začátku, co mám obchůdek, tak to nějak inzeruji, jako reklamu, a teď se to zúročilo. Víc toho fotím v tuhle dobu a přes telefon se to tady pak vydá přes okno.“ Díky tomu Renata Blažková i v době pandemie nějaké oděvy prodá.

Pětina zboží

Jenomže podle ní jde asi jen o pětinu zboží, co si zákazníci odnesou při běžném provozu. Zbytek oděvů leží ladem ve skladu. „Každá ženská vám chce přijít do obchodu, pohrabat se v tom, vyzkoušet si to, protože tady ty malý obchůdky fungují na osobní spolupráci, stálá klientka, už většinou vím, co jí sedí, co se jí líbí, prostě je to úplně něco jiného. Přes internet vidíte obrázek, přijde vám to a střih je třeba úplně jiný, materiál.“

V módním odvětví je současná situace o to složitější, že musí obchodníci sezónní zboží objednávat s několikaměsíčním předstihem a nevědí, jaká v tu dobu bude situace. I proto teď s Renatou Blažkovou stojíme u stojanu plného zimních bund, které už zřejmě letos nikdo nekoupí. „Určitě ty zbytky jsou o hodně větší, než byly vždycky, ale samozřejmě nebude to za plný ceny, budou z toho profitovat zákaznice, protože si budou moct vybrat zboží, který normálně ve slevách nemáte.“

Jarní kolekce

Teď už má Renata Blažková v obchodě připravenou i jarní kolekci, na otevření je tak podle svých slov připravená prakticky pořád.

Dokud ale vláda o znovuotevření maloobchodu nerozhodne bude se držet omezeného prodeje přes okénko. A to i přes pondělní rozhodnutí Ústavního soudu o nezákonnosti uzavření obchodů. To totiž ani podle soudců samotných neznamená, že by prodejci mohli v nejbližších dnech znovu otevřít.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související