Zemědělcům se vyplatí pěstovat škrobové brambory. Leckde proto navýšili výměru

21. duben 2016
Zprávy z

S přicházejícím jarem začíná sázení brambor – pro Vysočinu typická činnost. Sazeče jezdí i po polích kolem Havlíčkovy Borové. Tamní zemědělský podnik patří k největším pěstitelům vůbec. Letos zasadí brambory na 175 hektarů, což je asi o deset více než loni. Vyplatí se totiž pěstovat průmyslové brambory kvůli dotacím.

„Máme sazeč, sází se z beden. Když dojede nakonec pole, musí vyměnit prázdnou bednu za plnou,“ popisuje na poli agronom Jiří Zvolánek. Vše by fungovalo přesně podle plánů, kdyby ovšem bylo příznivější počasí. Hlavním problémem je vlhkost, pokračuje traktorista Zdeněk Wasserbauer: „Jde to tíž, větší spotřeba pohonných hmot.“

„Půda je vlhká, hlavně je problém s odkameněním. Špatně se to prosýpá a výkony jsou nízké. A také je riziko poškození stroje,“ dodává agronom Zvolánek.

Navýšili jsme osázenou výměru

Plocha brambor v České republice vytrvale klesá. Je to kvůli špatnému odbytu, vysokým nákladům na pěstování a také problémům se skladováním. V neposlední řadě jsou důvodem levné brambory ze zahraničí, mimo jiné z Polska.

V Havlíčkově Borové i přesto letos plochu zvýšili, především díky dotacím. „Budeme mít asi 175 hektarů. Je to asi o deset víc než loni. Navýšili jsme hlavně brambory na škrob. Je tam státní dotace 17 tisíc korun na hektar pro zemědělce. Za konzumní brambory je 5 400 korun,“ vypočítává výhody agronom Jiří Zvolánek.

Pěstovat průmyslové brambory na škrob se vyplatí také z důvodu skladování. To totiž odpadá. Zpracovatelé si je odvážejí sami ihned po sklizni.

Sázení brambor, sazeč
autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio