Zemědělci se na mnoha místech Vysočiny mění v cestáře. Pomáhají se sněhem

3. únor 2019 07:00

Mají traktory, mají těžkou techniku a aktuálně nemusí na pole. Zemědělci, kupříkladu na Jihlavsku, pomáhají se zimní údržbou silnic.

Příkladem je Větrný Jeníkov a sousední Kalhov.

„Teď uklízíme chodníky, prostranství, ty menší plochy. Udržují to zemědělci, mají svůj traktor,“ řekl pan Honsa, který pomáhá ve Větrném Jeníkově se zimní údržbou.

Hlavní úpravy má na starosti ale zemědělské družstvo z Hybrálce.

„S firmou AGRO Hybrálec spolupracujeme dlouhodobě. Vzhledem k tomu, že její zaměstnanci bydlí v okolí Větrného Jeníkova, je schopna reagovat vždy na stav, co máme, což třeba jihlavské firmy by nebyly schopné,“ starostka Martina Lisová dodává, že letošní vydatná zima ale vyžádala nasazení více pracovníků.

„Vzhledem k extrémním podmínkám jsme museli objednat si služby u našeho místního bagristy, který nám ty obrovské hory sněhu odváží na místa, kde nepřekáží, protože už není jaksi kam hrnout.“

Zemědělci se mění v cestáře

Zemědělské družstvo se přes zimu mění v silničáře nejen pro Větrný Jeníkov, jak řekl i jeho vedoucí Jan Myslivec. „Obhospodařujeme sedm obcí, tady v okrese Jihlava a většinou tam děláme jenom prohrnování místních komunikací a vůbec se nestaráme o chodníky.“

Silničáře zvyklé jezdit po polích si vybrali i zástupci sousedního Kalhova. „Rozhodující věc je tam, že se dokážeme domluvit na nějaký rozumné ceně,“ říká místostarosta Kalhova Radek Žižka.

Hlavní silnice

Hlavní tahy vesnicemi ošetřuje samozřejmě Krajská správa a údržba silnic, ale spolupráci se zemědělci si obce vychvalují. „Vyjíždí automaticky mezi čtvrtou a pátou, aby ty co první odjíždějí, měli prohrnuto. Samozřejmě jsou i extrémy, kdy se to všechno nestihne podle jejich představ, ale to je samozřejmě běžný,“ dodává Jan Myslivec.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související