Želivský poutní kostel se znovu přiblížil myšlenkám svého stavitele Santiniho

21. červen 2016

Želivský kostel Narození Panny Marie se po opravách a rekonstrukci přiblížil původnímu záměru architekta Jana Blažeje Santiniho. Ten na něm pracoval v osmnáctém století. O století později ale prošel gotickou přestavbou a podle provizora kanonie Jakuba Jana Meda ztratil proslulé Santiniovské znaky, jako je vzdušnost, pohyb a barevnost. „Myslím, že se podařilo maximálně přiblížit těm záměrům, které původní stavitel sledoval.“

Původní svatostánek pochází ze třináctého století. Dnes, po několika přestavbách, se skládá ze síňové trojlodi se střední lodí, dlouhým presbytářem a dvěma věžemi v průčelí. Uvnitř se nachází třeba raně gotický ozdobný výklenek z počátku čtrnáctého století nebo mramorová deska na hlavním oltáři, která nese letopočet 1462.

Šeď uvnitř kostela nahradily barvy

Od devatenáctého století byl kostel uvnitř šedý, říká Med. „To 19 století takové bylo, na zdech byla výmalba - orientální ale velmi temná.“ Tu restaurátoři z větší části odstranili. Tmavost ustoupila před pastelovými a zlatými barvami. Jen v některých částech zůstala šedá výmalba jako tichá připomínka dřívější doby. Je ale schovaná za baldachýnem, takže návštěvníci ji přejdou bez povšimnutí. Během oprav ale dělníci narazili na několik problémů. Kromě červotočů, kteří zničili část vnitřního vybavení, také řešili, jak zrekonstruovat původní vybavení, aby se netlouklo s novými barvami.

Po opravách se v kostele znovu slouží mše, slavnostní otevření nebylo

I přesto, že byl kostel Narození Panny Marie zavřený několik měsíců a želivští farníci museli na mše chodit buď do kaple, nebo do křížové chodby, slavnostní otevření se nekonalo. Jakub Jan Med si to vysvětluje tím, že třeba varhany potřebují k naladění stálejší teplotní podmínky. Varhanní práce skončili až před nedávnem. Slavnost tedy nebyla ale, co není, může být. Za zdařilou opravu a rekonstrukci, která stála zhruba 33 milionů korun, totiž kanonie byla nominovaná Národním památkovým ústavem na cenu Patrimonium pro futuro. Vítěze komise oznámí v září.

autor: lam
Spustit audio