Želivku znečišťují splašky a bláto. Vodohospodáři s tím prý léta nic nedělají

30. květen 2013

Vodní nádrž Želivka, největší zdroj pitné vody v Česku, trápí permanentní znečišťování. Stékají do ní splašky z okolních obcí a hlína z polí. Voda, která teče z kohoutků obyvatelům Prahy a okolí, závadná není, její čištění se ale podle kritiků zbytečně prodražuje. O problémech se ví minimálně 30 let a v podstatě je nikdo neřeší.

Nádrž Želivka zásobuje pitnou vodou Prahu a část Středočeského kraje. Jen na Havlíčkobrodsku jsou ale minimálně dvě vesnice, ze kterých se přímo do vody dostává obsah kanalizace. Zemědělci také často pěstují nevhodné plodiny. Třeba letos vyseli kukuřici přímo nad vodou u Kožlí.

„Nasetá je tam kukuřice. A vidíte přesně ty splachy, kudy po větším dešti šly,“ ukazuje redaktorovi ČRo starosta Kožlí u Ledče nad Sázavou Václav Husák, když společně s Josefem Vášou z obecně prospěšné společnosti Čistá Želivka obchází přehradu.

Zemědělci z Kožlí prostě zaseli kukuřici na svažité pole, které končí asi dvě stě metrů od vody. „Kam by to jinam teklo, než do vodárenské nádrže Želivka,“ říká Josef Váša, který by mohl psát dějiny přehrady. Pracoval tam jako rybář, později ale musel kvůli kritice odejít a dnes vše sleduje se značným nadhledem.

Další kroky vedou malým lesíkem přímo k přehradě, do pásma s nejvyšší ochranou. „Vidíme tady okolo, jak je tady naplavena ornice, větve z lesa, všechno, co sem přišlo,“ ukazuje starosta Kožlí.

To vše, včetně zbytků chemikálií z postřiků a hnojiv končí v přehradě. Na polích hospodaří společnosti ZEMKO Kožlí. Její šéf Jiří Smejkal rozhovor pro Český rozhlas odmítl a položil telefon. „Nemám zájem komunikovat na takovéto výzvy, mějte se hezky a na shledanou.“

Na dalších polích jsou vidět brambory nasázené z kopce přímo do přehrady a další kukuřičná pole. Želivku znečišťuje i kanalizace, například z Chotěměřic.

„Jsou zde splachy od nemovitostí, dále jsou zde splachy ze zemědělských ploch, tady vidíte několik kubíků. Místo aby zůstala ornice na polích, máme jí ve vodě,“ říká pan Váša.

Znečišťování Želivky na různých místech se řeší celou řadu let, v podstatě od jejího vzniku v 70. letech. V květnu 1992 zasedal krizový štáb, kde se rybníky kolem přehrady, kanalizace a činnost zemědělců probírala. Existuje i důkaz v podobě archivního záznamu.

„Počítal bych s tím, že v tomto státě budeme řešit zásadní věci a jsem přesvědčen, že toto je zásadní věc. Ptám se, kdo má v tomto státě zodpovědnost za to,“ říkal tehdejší šéf úpravny vody pod Želivkou Oldřich Doležal.

Povodí Vltavy, jako správce přehrady, dnes různá místa znečištění nepopírá, nepovažuje je ale za zásadní, voda tekoucí z kohoutku je pochopitelně nezávadná.

autor: mik
Spustit audio