Železárny Štěpánov na Žďársku mají převis zakázek, chybí jim slévači

21. červenec 2018 06:10

Železárnám Štěpánov přibývají zakázky, růst výroby ale limituje nedostatek pracovníků. Podnik se stoletou tradicí vyrábí odlitky na zakázku. Litinové kostry pro elektromotory ze Štěpánova slouží mimo jiné i ve větrných elektrárnách, lodích nebo trolejbusech.

Čtyři pětiny odlitků se vyrábí na export, řekl jednatel společnosti David Matoušek. „Máme zhruba stoprocentní převis zakázek a nejsme schopni plnit požadavky našich dlouholetých zákazníků,“ řekl Matoušek.

Vedle 150 zaměstnanců je v podniku 14 agenturních pracovníků. Zaměstnat by dokázal další desítky lidí. „Situaci zvládáme jenom na základě nadstandardního nasazení našich pracovníků,“ uvedl. Obrat firmy vloni meziročně stoupl o desetinu na 330 milionů Kč.

Na nedostatek pracovníků si vzhledem k nízké nezaměstnanosti stěžují výrobci snad ze všech oborů. „Nicméně ve slévárenství je situace o to kritičtější, že chybí škola na úrovni učiliště nebo střední školy, která by generovala absolventy s praxí,“ uvedl jednatel. Nedostatek kvalifikovaných sil podle Matouška, který je členem představenstva Svazu sléváren ČR, ohrožuje budoucnost tuzemského slévárenství.

Nový učební obor Hutník - slévač začala nedávno nabízet zemědělsko-technická škola v Bystřici nad Pernštejnem v sousedství Štěpánova.

Štěpánovské železárny vyrábí převážně z šedé a tvárné litiny odlitky vážící od 50 kilogramů do 3,5 tuny. „Naše nejčastější výrobky jsou kostry elektromotorů a převodovek,“ řekl jednatel. Podnik se specializuje na složitější odlitky, které se dělají po kusech nebo v malých sériích. Jde převážně o ruční výrobu se závěrečnými povrchovými úpravami na CNC obráběcích strojích. Odběratelé železáren jsou hlavně v oblasti energetiky, jejich strategickým partnerem je přes 20 let firma Siemens.

zdroj: ČTK
Spustit audio