Ždírec u Havlíčkova Brodu nemá starostu ani zastupitelstvo. Otěže převzala státní správcová

13. říjen 2018 06:10

Ždírec na Havlíčkobrodsku nemá zastupitelstvo ani starostu. O funkce byl mizivý zájem, nepodařilo se sestavit kandidátku.

V obci se, stejně jako v šestnácti dalších v celé zemi, nekonaly komunální volby. Všechny teď řídí státní správce. Poprvé úřadoval i ve Ždírci.

„To bude někdo cizí, že? Nevím, nevím, jak to bude fungovat. Taková malá obec, to nemůže nic fungovat jako obec,“ povzdechla si Vladislava Kováčová ze Ždírce. V obci je malá hospůdka, návesní rybník se sochou bafajícího vodníky, stará zemědělská stavení i moderní novostavby. Jedna podstatná věc ale chybí - starosta a zastupitelstvo.

„Ty lidi nemají na to čas a vůbec se nedalo dohromady ani zastupitelstvo. Málo lidí. Potřebujete pět lidí a pět lidí se nedalo dohromady. Takže myslím, že ani nemělo cenu podávat kandidátku ve čtyřech, ve třech,“ říká exstarosta Pavel Dobrovolný. Zastihli jsme ho v budově úřadu, kde nově vládne státní správce, resp. správcová Lucie Dvořáková.

„Bude diskuze, kde občané se tedy budou moct vyjádřit k tomu, proč nebyly podány kandidátní listiny a naopak, jak je důležité tyto kandidátní listiny podat, aby vlastně se mohly konat dodatečné volby,“ vysvětlila.

Pravomoci státního správce jsou totiž oproti zastupitelstvu značně okleštěné. Obec udržuje jen v jakémsi nouzovém režimu a nemůže rozhodnout o žádných zásadních investicích.

Exstarosta Pavel Dobrovolný vypočítává, co to bude v praxi znamenat právě pro Ždírec. „Nebudeme moci zažádat, snad se to stihne příští rok, o dotaci z programu obnovy venkova Vysočiny. Dělá se tady, připravuje se vodovod. Ten je před stavebním povolením. Oprava místních komunikací, taky bychom je rádi opravili a další a další věci tady jsou.“

Na Vysočině se ve stejné situaci ocitla ještě Střítež u Bystřice nad Pernštejnem.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související