Zdeněk Pohlreich: Českých restaurací je víc než lidí, kteří jsou tam schopni pracovat

Zdeněk Pohlreich
Další podcasty, rozhovory a příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Zdeněk Pohlreich

Šéfkuchař, moderátor a populární osobnost z televizní obrazovky Zdeněk Pohlreich byl hostem Hely Dvořákové.

Po deseti letech ho díky televizi zná snad každý. Zdeněk Pohlreich má vlastní restaurace, vydává knihy a aktuálně chystá další pořad.

České restaurace

O české gastronomii mluví v rozhovoru s velkou úctou. „Je vidět, že jsme udělali velký pokrok a v každém městě jsou dvě, tři restaurace, kde se kvalitně najíme.“

„Těch restaurací je ale tolik, že není ani tolik lidí, kteří by byli schopni tam pracovat. A chybí mi tady takové ty klasické podniky, kdy kuchař je majitelem, sám tam vaří a chce to někam směrovat. Těch je málo.“

Porce velká nebo malá?

Jdete do své oblíbené restaurace, protože víte, že se tam zkrátka najíte. Na druhé straně vidíme při televizních soutěžích, kde servírují de facto mikro porce. „Myslím, že v těch nejlepších restauracích už si dnes člověk ani nemůže dát teplé jídlo, moc se s tím patlají. Já se chodím do restaurace najíst a ta vizuální stránka je důležitá, ale není hlavní. Vše by mělo být přiměřené.“

Televize

Zdeňka Pohlreicha před deseti lety neznalo zdaleka tolik Čechů, jako dnes po řadě televizních pořadů, ve kterých vystupoval. „Nikdy bych neřekl, že to vydrží tak dlouho. A po těch letech jsem odešel sám, nikdo mě nevykopl. Nemyslel jsem si ale, že budu mít spoustu věcí, o kterých jsem ani nevěděl, třeba vlastní nakladatelství.“

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.