Žďárské Tesco má první odpůrce, mohou stavbu zpozdit

1. listopad 2011
Zprávy z

Nové obchodní centrum ve Žďáře nad Sázavou se nelíbí skupině obyvatel, sepíší petici a možná stavbu zbrzdí ve stavebním řízení.

Tesco a další obchodní domy mají vzniknout v Novoměstské ulici do konce příštího roku. Iniciátor protestů Josef Přikryl si ale myslí, že stavba bude hyzdit okolí, je neekologická a navíc zasáhne do jeho soukromí. "Znehodnotí to náš byt," tvrdí.

Město reaguje, že jde o soukromý projekt a odkazuje na developerskou společnost. Její reakci se nám ale nepodařilo získat, ředitel firmy nezvedal mobilní telefon. Podle vyjádření města ale developeři už lidem vstříc vyšli. "Nabídli jim snížení výšky budov," tvrdí místostarosta Jaromír Brychta. Lidé, kteří si stěžují, ale chtějí jinou než "krabicovou" podobu obchodního domu, podzemní garáže a další úpravy. Na jaké úrovni budou jednání probíhat, v tuto chvíli není jasné. "Určitě založíme občanské sdružení a uvažujeme také o petici," říká Přikryl.

Petice a připomínky k novým stavbám jsou pro města z Vysočiny stále obávanějším zaklínadlem. I několik lidí, kteří založí občanské sdružení, totiž může odsouvat stamilionové projekty. V Třeba v Jihlavě je skupina obyvatel proti stavbě stadionu, v Pelhřimově proti posklizňové lince. Žďárský místostarosta Jaromír Brychta si myslí, že lidé s demokracií neumějí zacházet. "Demokracie končí tam, kde začíná omezovat práva druhého," připomíná známou definici.

autor: Daniel Burda
Spustit audio