Žďáráci pomáhají! Skupina na sociálních sítích spustila velkou vlnu solidarity

27. březen 2020 06:00

Na Facebooku vznikla skupina nazvaná „Žďáráci pomáhají“. Založila ji Vlaďka Zemanová. Odstartovala tak velké šití roušek, které pomohou seniorům, pokladním, zdravotníkům.

Když se při boji s koronavirem ukázalo, že chybí roušky, Vlaďka Zemanová nelenila a začala sdružovat další lidi ochotné pomáhat. Do skupiny se rychle přihlásily desítky dobrovolnic ze Žďáru i okolí a pustily se do šití roušek.

Také se tam domlouvají na výměně střihů, poskytování materiálu a organizují rozvoz potřebným.

Šicí dílna

V Ostrově nad Oslavou si z kuchyně spojené s obývacím pokojem vytvořila šicí dílnu jedna z dobrovolnic Marta Burianová. „Když se ukázalo, že roušky budou povinné, chtěla jsem zabezpečit rodinu, příbuzenstvo, pak se začali ozývat kamarádi a pak jsem zjistila, že v nemocnicích roušky nejsou, takže pak už to jelo ve velkém,“ usmívá se.

 

Šití roušek, Marta Burianová, Ostrov nad Oslavou

Na roušky nejprve použila kvalitní prostěradla, která měla doma, později už musela přidat další zdroje, shánět přes skupinu látky i gumičky, a nakonec i začít šít tkanice na zavázání roušek za ušima.

Doma má v těchto dnech celou rodinu - dva větší syny, malou dceru, i manžela. Se všemi rodinnými povinnostmi už našila přes sto padesát roušek. Rozvážejí se všude, kde je to potřeba - v nemocnici, v pečovatelských domech, pro pokladní v supermarketech a podobně.

autoři: Dáša Kubíková , mik
Spustit audio

Související