Žďár nad Sázavou přestavěl bývalou vodárnu pro potřeby dětí a mládeže

28. březen 2019 06:00

Žďárská radnice dala přestavět bývalou vodárnu v parku Farská humna, aby v ní měly lepší zázemí organizace pracující s dětmi.

Vodárna u Sázavy byla kdysi postavena kvůli dodávkám vody pro podnik Žďas. Její rekonstrukce stála skoro 17 milionů korun. Novinářům to řekl žďárský starosta Martin Mrkos (Žďár - živé město).

Centrum neformálního vzdělávání

Budova s klubovnami, společenským sálem a dílnou bude fungovat jako centrum neformálního vzdělávání. Sloužit bude hlavně skautům a sdružení Duha Alternativní zóna, využívat ji podle starosty mohou i další organizace pracující s mládeží. Otevření opravené vodárny s prohlídkami pro veřejnost bude 27. dubna.

Historická vodárna

Vodárna vznikla v 50. až 60. letech minulého století. „Sloužila primárně jako technická stavba, pro úpravu vody pro Žďas,“ uvedl Mrkos. Budova nebyla využívaná od 90. let, pak přešla do majetku města. Skauti se tam už scházeli. „Objekt ale byl ve značně nevyhovujícím stavu,“ řekl starosta.

Farská humna

Oprava vodárny je podle Mrkose součástí širšího záměru na revitalizaci Farských humen. „Ten park postupně, a začne to už letos, dostane novou tvář,“ řekl. Město se v něm chystá upravit síť cest i zeleň. Tento rok chce také začít budovat lávku pro chodce a cyklisty přes řeku, díky níž se otevře cesta z parku mimo silnici. Brzo by u řeky mělo být i odpočinkové molo.

zdroj: ČTK
Spustit audio