Zbyněk Šeda, pozimní servis sekaček na trávu

11. květen 2012

V pátek 11. května byl hostem poradny Tandemu Zbyněk Šeda. Hovořilo se o pozimní servise sekaček na trávu.

Martin
Dobrý den, chci si koupit sekačku a v prospektech vidím výkony motorů - pět až šest koní. Je mezi nimi prosím tak veliký rozdíl?
Ano.Motr o výkonu 5HP patří mezi střední výkony,motor o výkonu 6HP je velmi silný.Je určen na vyšší trávu nebo na pozemek,který nesekáme často (chaty a pod.).Je vhodný i na větší plochy,cca od 1800 m2...

Martin
A ještě prosím, jaká značka je dobrá, spolehlivá i s dobrým poměrem cena/výkon?
Na trhu existuje spousta značek. Samozřejmě je třeba předem vědět, co od sekačky budeme očekávat. V naší prodejně OD Kinský Žďár prodáváme značky MTD, AL-KO, Gardena, Viking, Brill. U těchto značek lze najít i motory Honda, které jsou považovány za tižší a spolehlivější. Standartně se používají motory Brigs+Straton.

Filip
Dobrý den, nedávno mi ukradli sekačku ze zahradního domku. Neexistuje už nějaká pokročilejší ochrana proti zlodějům, než přivázat na řetěz? (co třeba nějaký imobilizér , aspoň pro klid duše, když už ji ukradne, aby ji nikdy nenastartoval?)
Tento Imobilizér existuje prozatím pouze u automatických sekaček. Nekteré značky, např. VIKING má centrální evidenci výrobních čísel, které má k dispozici servisní středisko a Policie ČR. Tedy, při prodeji musíte sdělit nekteré osobní údaje a při krádeži oznámit prodejci, servisu příp. Policii ČR. Některé sekačky s elektrostartérem mají i vlastní klíč nutný k nastartování.

Pavel, Humpolec
Moje manželka nechce sekačku. Bojí se, protože čas od času slyší, že se tím někdo poseká. Hlavně děti. Nemáte nějakou radu, jak mám vyvrátit její obavy? Děkuji za odpověĎ. Pěkný den.
Je třeba si uvědomit, že se jedná o žací ůstrojí v pohybu. Vždy je třeba vědět, že nebezpečí ůrazu je vyšší. Měly by se tedy dodržovat bezpečnostní pokyny. Motorové sekačky jsou vybaveny pojistkou při puštění vodící rukojeti. Dojde tedy k vypnutí motoru. Některé sekačky jsou na rukojeti vybaveny vypínáním žacího nože. Pěkný den.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.