Zatopené domy v Rovném na Žďársku

3. červen 2008
Zblízka

V devět hodin a jedenáct minut se s Dopoledním Radiožurnálem můžete vypravit do vesničky Rovné na Žďársku. Tam ještě stále lidé odklízejí následky ničivé víkendové bouře. Malou vesnicí se přehnala v neděli vpodvečer. Některé domy voda zaplavila až do výšky jednoho metru.

Petra MLČÁKOVÁ:
Ve čtyři začalo pršet, začaly padat kroupy, v půl pátý začala téct voda vlastně dveřma a v pět tam bylo metr vody. V místnostech metr vody, všechen nábytek, všechno, no, tak se to všechno vynosilo, vypláchlo od bláta, vymylo.

Daniel BURDA:
Jak dlouho vám bude ještě trvat, než to celé odklidíte?

Petra MLČÁKOVÁ:
No, tak odklidit to jako nebude tak dlouho trvat, jako spíš dát to do nějakýho stavu použitelnosti, no. To je tak na dalších dvacet let. Když se to dvacet let dělalo, pak to spláchla voda, teď se to bude dalších dvacet let dělat, no.

Daniel BURDA:
Petra Mlčáková přešlapuje v bahně u rodinné chalupy v Rovném. Domek je nejníže položený v celé vesnici. Pro dokreslení nedělní katastrofy mi ještě ukazuje modřiny a škrábance na nohách.

Petra MLČÁKOVÁ:
Pak tam prostě lítal nábytek, všechno. Tam je skříň, ta má dva metry, tu to srazilo prostě jak, ta je plná vercajku, všeho, to bylo, jako když tam nic není, no.

Martin KOCOUREK:
Prostě z ničeho nic. Snažili jsme se zavřít dveře, aby ta voda jako to, ale ten tlak byl tak velký, že to ty dveře normálně vyvrátilo. Vlastně vnitřní dveře zůstaly zavřený, takže ty se nedaly otevřít. Aby ta voda protýkala, tak jsem do toho musel vysekat díru, dveře vylomit, rozlomit, aby to vyteklo ven, no.

Daniel BURDA:
Pokračuje další člen rodiny Martin Kocourek s tím, že ušetřeno nezůstalo ani auto stojící na dvoře. V Rovném jich vlastně v metrové vodě plavalo hned několik. Motory jsou plné bahna a trávy. Auta jsou odstavená. Voda do nich zkrátka naplavila všechno, co jí přišlo do cesty.

Petra MLČÁKOVÁ:
Z polí to teklo barákama, prostě to nabíralo takovou rychlost, že potom už tady se to spojilo do jednoho velkýho víru a prostě to jelo, no. Támhle to v tom rigolu už to nabíralo potom, jak to stálo všechno, tak dole co byli vlastně, tak plavaly dřeva, všechno, ty to tam jako mohlo klidně pozabíjet, jak vlastně ty lidi utíkali kamkoliv.

Daniel BURDA:
Dny, týdny, možná měsíce práce teď čeká v Rovném hned několik rodin. Voda zaplavila asi deset domů.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Daniel Burda
Spustit audio