Zastupitelstvo zasedne u maringotky. Obce na Vysočině se různě vyrovnávají s karanténou

31. březen 2020 06:00

V naprosto nové situaci se v posledních týdnech nachází vedení měst a obcí na Vysočině. I přes vládní opatření musí zajistit chod úřadu a styk s veřejností.

„Musí se zazvonit, pak přijde paní, oznámíte, co potřebujete a ona to s vámi vyřeší. Doběhne nahoru a přinese veškeré podklady,“ vysvětluje současný systém fungování úřadu městyse Dolní Město pan Ondřej, který právě čeká na vyřízení svých záležitostí.

Vodojem, čistička, dezinfekce

Vstup do patra budovy totiž zatarasil provázek s cedulí zamezující vstupu. Uzavření kanceláří ale není to jediné, co museli v Dolním Městě změnit, potvrzuje starosta Pavel Chlád. „Jedna paní má home office, druhá chodí do práce. Takhle se střídáme. Musíme zajistit chod vodojemu a čističek, což je prvořadé, museli jsme zajisti dezinfekci, jinak se to týká spíš komunikace s lidmi.“

„Zrovna včera shodou okolností volal pán, že nemá roušky pro sebe a pro postiženého syna, tak jsme mu dvě dodali.“

Zastupitelstvo bude venku

Distribuce ochranných prostředků je ale jen malou částí denní agendy starostů malých obcí. Řešit musí třeba i to, jestli a jak svolat zastupitelstvo. „Docela mě zaujalo, že starosta nařídil jednání na fotbalovém hřišti. My jsme stejně chtěli tady v naší místní části v Dobré vodě dělat jedno zastupitelstvo u tamní maringotky a když bude hezky, tak se vůbec nebráním tomu si sednout venku, s tímhle si poradíme,“ vysvětluje Pavel Chlád, jak hodlá pro zastupitele sehnat vhodné prostory, kde by mohli dodržovat stanovené rozestupy.

Třeba v Koberovicích na Pelhřimovsku se chce nezávislý starosta Petr Pospíchal spíše spolehnout na techniku. „Každý má dneska chytrý telefon, tak buďto tak nebo i když tady není velká místnost, tak se na jeden bod budeme muset sejít.“

Řádné zasedání zastupitelstva sice v Koberovicích odsunuli na dobu po zrušení zákazů, teď se ale musí sejít neplánovaně a na mimořádné schůzi projednat rekonstrukci kanalizace.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související