Zaplavené silnice, prasklá hráz rybníku, popadané stromy. Výsledek večerních průtrží nad Vysočinou

28. červenec 2016
Zprávy z

AKTUALIZOVÁNO! Nad Vysočinou se během včerejšího odpoledne a večera prohnalo několik průtrží mračen. Největší deště byly na Pelhřimovsku a Třebíčsku. V samotném Pelhřimově došlo znovu k zaplavení prostoru pod silničním mostem u výpadovky na Jindřichův Hradec. Velké voda se ale přehnala také přes osadu Vokov jen pár stovek metrů dál. Na Třebíčsku praskla hráz přeplněného rybníku.

Hasiči za večer a noc vyjížděli k celkem třiceti událostem. „Nejvíce práce měli hasiči na Pelhřimovsku a Třebíčsku. Naopak nejméně na Havlíčkobrodsku a Žďársku. V Pelhřimově se po prudkém dešti vytvořila laguna pod viaduktem. V laguně uvízl osobní vůz, který hasiči museli vyprostit,“ řekla mluvčí hasičů Petra Musilová.

Právě laguna v Pelhřimově se po každém velkém dešti stává nebezpečnou. Tentokrát tam skončil i terénní vůz Hummer. Lidé o tom velmi obsáhle komunikují na sociálních sítích, především na Facebooku.

Čtěte také

Pelhřimov, foto z Facebooku, autor: Jakub Bílek

V okolí Pelhřimova napršelo podle meteorologického radaru kolem padesáti milimetrů, což je na samé hranici přívalového deště. V důsledku toho se říčka Bělá rozlila do okolí, hladina se zvedla asi o dva metry.

Protržený rybník

Vytrvalé deště napáchaly škody také na Třebíčsku. Ve Slavíkovicích měli hasiči obavy o hráz rybníku, proto také z domu pod ním evakuovali starší ženu. Obavy se nakonec naplnily, dodává mluvčí Petra Musilová: „Zhruba po hodině a půl od ohlášení události na linku tísňového volání se hráz rybníka protrhla a voda se pozvolna rozlila do polí. Nikdo další nemusel být kvůli protržené hrázi evakuován. Všechny události, u kterých jsme v souvislosti s počasím zasahovali, se obešly bez zranění osob.“

autoři: mik , ost , Hana Mikulincová
Spustit audio