Zaniklá ves Mstěnice existovala už za Velké Moravy. Dnes můžeme obdivovat její pozůstatky

12. duben 2019
Česko – země neznámá

Na Vysočině, jen pár kilometrů od jaderné elektrárny Dukovany, ležela kdysi ve středověku vesnice, která se jmenovala Mstěnice. Celých 500 let byly její pozůstatky schované pod zemí. Dnes si díky práci archeologů můžeme přímo na místě představit, jak tehdy lidé žili, jak velké prostory jim stačily k životu.

Středověká vesnice Mstěnice se nacházela asi čtyři kilometry od dnešního města Hrotovice. Odtud vede přímá kamenitá cesta, jejíž počátky také sahají do středověku. Zbytky někdejší vesnice leží na louce, u soutoku Bačického potoka a potoka Mocla. Archeologické práce tu začaly už v šedesátých letech minulého století a výzkum zde prováděl profesor Vladimír Nekuda až do své smrti v roce 2006. „Traduje se, že je to nejlépe prozkoumaná středověká vesnice,“ říká tajemnice Městského úřadu Hrotovice Dana Růžičková s tím, že v okolí se nachází dalších čtrnáct středověkých vesnic.

Dominantou odkryté vesnice je tvrz, kde žil vladycký rod, který se psal ze Mstěnice. Odtud pochází i název obce. K vesnici vede z Hrotovic zelená turistická trasa, částečně ji kopíruje i naučná stezka Hrotovicko. Nedaleko vesnice odkryli archeologové i pozůstatky hrádku, který tvrzi předcházel. K tomuto hrádku vede neznačená cesta.

Nad archeologickým nalezištěm stojí tři informační tabule s nákresy původní podoby vesnice. Návštěvník si tak přímo na místě může představit, jak Mstěnice vypadaly v době svého rozkvětu. Dodnes je například zřetelný vodní příkop kolem pozůstatků tvrze. Díky odkrytým základům jednotlivých stavení vesnice a archeologickým nálezům dokázali odborníci určit, k čemu která místnost pravděpodobně sloužila. „Vesnice byla vypálena roku 1468 při tažení vojsk Matyáše Korvína na Třebíč,“ říká Dana Růžičková.  

Ze Mstěnic po své matce pocházel Vilém Prusínovský z Víckova. „Do Olomouce pozval v roce 1566 Tovaryšstvo Ježíšovo a založil jezuitskou kolej,“ dodává Dana Růžičková. Z jezuitské koleje později vznikla dnešní Univerzita Palackého Olomouc.

Spustit audio