Zámek Kynžvart obklopuje jeden z největších parků u nás. Najdete v něm i dřevěnou lesní kapli

11. červenec 2021

Zámek Kynžvart se nachází v Karlovarském kraji nedaleko Mariánských Lázní. Obklopuje ho rozlehlý anglický park s řadou rybníků, mlýnem, okrasnými stromy a altánky. Nejvyhledávanějším místem v parku je ale dřevěná lesní kaple.

Na místě původní barokní kapličky vybudoval v  roce 1835 stavitel Petr Nobile novou, unikátní dřevěnou modlitebnu. Otevřenou kapli zastřešuje sedlová střecha, pod níž jsou umístěné modlitební lavice a kousek před ní oltář s krucifixem. Po stranách oltáře stojí dva kamenné sloupy, do nichž jsou vytesány německé citáty z bible.

Kynžvartské panství patřilo od 17. století rodu Metternichů. Původně barokní zámek nechal v letech 1681 až 1691 postavit Filip Emerich von Metternich. V roce 1818 zdědil panství rakouský kancléř Klemens Wenzel von Metternich, který Kynžvart nechal přebudovat ve stylu vídeňského klasicismu na své reprezentativní letní sídlo. Tady pak kancléř přijímal významné návštěvy. Zavítal sem například ruský car Alexandr I., císař Ferdinand V., car Mikuláš I. nebo básník Johann Wolfgang Goethe.

V lesní kapli vás i oddají

S přestavbou zámku bylo nutné předělat i zámecký park. Z Vídně proto kancléř povolal dvorního zahradníka Johanna Riedla, který parku vtiskl dnešní podobu. Jeho téměř 300 hektarů zdobí řada rybníků, vzácné stromy, altánky, sochy a pomníky. Nejpozoruhodnější stavbou v parku je ale právě Nobileho lesní kaple sv. Kříže. Ta je oblíbeným výletním místem obyvatel Kynžvartu i turistů. Často se tu pořádají i svatební obřady.

Kaple je stejně jako celý park volně přístupná. Dojdete k ní lesní pěšinou stoupající strmě do kopce vedle zámku. Při procházce tady můžete navštívit i mnohá další zákoutí a zajímavá místa - empírovou čajovnu, několik vyhlídek, ostrůvek uprostřed rybníka, nebo třeba stoletou lípu.

A pokud budete chtít návštěvu kaple spojit i s návštěvou zámku Kynžvart, je otevřený od února do prosince ve vybrané dny. Určitě nebudete zklamaní. Zdejší expozice totiž ukrývají spoustu unikátů a zajímavostí.

Spustit audio