Zámecký park v Paskově nabízí klidnou procházku mezi stoletými stromy a sochami řeckých bohyň

2. říjen 2021

Athéna, Niké, Tyché a Eris. To jsou řecké bohyně, na které můžete narazit v zámeckém parku v Paskově na Frýdecko-Místecku v Moravskoslezském kraji. Zdejší zámek, který připomíná někdejší slávu panství, prochází v posledních letech rekonstrukcí a vrací se do něj kulturní a společenský život. Romantickou atmosféru navozují v parku nejen sochy, ale také vzácné dřeviny a vodní tok Říčka.

Park v okolí zámku byl vybudován v 19. století nejprve ve stylu francouzské zahrady. Chodníčky tehdy lemovala řada uměleckých plastik, z nichž se dodnes dochovaly pouze čtyři sochy řeckých bohyň. Kdo a kdy je přesně vytvořil, je ovšem stále předmětem bádání.

V současné době stojí tato skupina soch na jednom místě přímo před zámkem. Dochovala se zde i socha bájného hrdiny Herkula, odkazující na antickou mytologii. I ta byla nedávno nově zrestaurována.

Zámecký park v Paskově je pozoruhodný i z hlediska přírodních krás a ochrany krajiny. Rostou v něm vzácné dřeviny, vzrostlé stoleté stromy a celým parkem se klikatí vodní tok Říčka. Zeleň o rozloze 17 hektarů byla díky výskytu chráněného brouka páchníka hnědého navíc prohlášena za přírodní památku a evropsky významnou lokalitu.

Zámek Pasov se sochami

Park je volně přístupný po celý rok, od dubna do září v čase od 7 do 21 hodin a od října do března v čase od 7 do 19 hodin.

V zámeckých interiérech, které procházejí postupnou rekonstrukcí, najdou návštěvníci mimo jiné expozice věnované historii Paskova, erbům držitelů panství nebo v současné době také výstavu Modelů dřevěných kostelů, kaplí a zvoniček Těšínska a severovýchodní Moravy.

Spustit audio