Zámecký kopec nad Veselíčkem na Přerovsku připomíná napoleonské války

12. březen 2014
Česko – země neznámá

Zámecký kopec je nejvyšším bodem katastru malebné vesnice Veselíčko na Přerovsku. Jak již název obce napovídá, je to vesnice, kde bývalo veselo – jenže ne vždy. Právě na Zámeckém kopci najdeme stopy utrpení vojáků z napoleonských válek, kteří právě tady před více než dvěma sty lety našli svůj hrob.

Počátky Veselíčka sahají až do 13. století a od roku 1548 Erazim z Bobolusk určil Veselíčko za centrum malého panství a postavil zde tvrz a pivovar. Od roku 1573 bylo panství v držení rodu Podstatských z Prusinovic, později Podstatských–Lichtenštejnů, kteří v té době patřili mezi nejbohatší moravské šlechtické rody.

Tvrz byla v letech 1768 až 1769 fulneckým stavitelem Thalerem přestavěna na zámek. A právě ten sloužil v době napoleonských válek jako nemocnice pro raněné vojáky, kteří se zde léčili ze zranění z bitvy u Lipska a zejména u Slavkova.

Na kopci je údajně pochováno na sedm set vojáků

Kolik zraněných vojáků lazaretem prošlo, dnes bohužel přesně nevíme. Je však jisté, že jich zde mnoho zemřelo. Historie mluví o tom, že na Zámeckém kopci, který byl pro pochovávání zemřelých vojáků vybrán, leží dohromady asi 700 vojáků.

Podle dobového příběhu je prý na dřevěné káře přivážel k hromadným hrobům místní silák Ondra Kopeček, který byl nejen silný ale i nesmírně statečný. Pověst o něm tvrdí, že si dokonce sám provedl operaci žlučníku.

Také o samotných pohřbech vojáků se zachovaly hrůzostrašné historky. Podle jedné z nich sem jednou dovezli vojáka, který se v noci probral z bezvědomí, díky kterému ho považovali za mrtvého. Z posledních sil se vyškrábal z hrobu a doplazil se do vesnice. Do lazaretu se prý už raději nevrátil a s pomocí místních lidí zmizel neznámo kam.

Zámek ve Veselíčku sloužil v dobách napoleonských válek jako lazaret

Zámecký kopec nad Veselíčkem bude součástí naučné stezky

Dnes nás na Zámecký kopec dovede žlutě značená turistická trasa, kdysi sem ale vedla jen stará pěšina. Podle dobových pramenů byla současná cesta vytvořena právě pro potřeby dopravy zemřelých na toto pohřebiště.

Krátce po zrušení zdejšího špitálu, byl na vrcholu kopce, nedaleko hrobů vztyčen železný kříž, jako připomínka obětí válek. V roce 1905 zde spolky vojenských vysloužilců ve spolupráci s c. k. Ministerstvem války a ruským velvyslanectvím, zřídily památník v podobě žulového obelisku, který zdejší pohřebiště připomíná.

V roce 2005 prošlo celé místo rekonstrukcí. Někdejší hroby byly ohraničeny plotem a na jejich pozůstatcích byly vztyčeny dřevěné kříže. Lokalita byla označena informační tabulí a v budoucnu se stane součástí naučné stezky, kterou v současné době obce zdejšího regionu dokončují.

autor: kbz
Spustit audio