Zájem o maso přímo z farem roste. Lidé si kupují třeba celé vepřové půlky

1. květen 2022 06:00

Ceny potravin a zejména masa v posledních týdnech neustále rostou v důsledku ekonomické krize spojené s válkou na Ukrajině. 

Výrazně se ale dá ušetřit nákupem u takzvaných prvovýrobců, tedy farmářů a zemědělců. Příkladem je vepřové maso.

Vepřová půlka

Zdražování potravin řeší stále více lidí nákupem u prvovýrobců, tedy u farmářů a zemědělců. Eliminují tak množství dalších nákladů na přepravu a marže obchodníků. Například za vepřové maso zaplatíte na farmě až třikrát méně než v obchodě. Musíte mít ale prostorný mrazák a schopnost rozbourat vepřovou půlku.

Kupříkladu kilogram výsekového vepřového masa stojí v některých supermarketech třeba 200 korun, u farmáře se dá koupit podstatně levněji. „Prodávám půlky, když někdo chce, tak mu to rozbourám. Za kilo zaplatíte 65 korun,“ řekl zemědělec Pavel Kuzdas ze Strměch u Pelhřimova. 

„Zájem o to je, jezdí lidi, ptají se, jak to tady je,“ dodal farmář. Prodejní ceny se na farmách daří držet také proto, že jsou do jisté míry soběstačné. „Všechno si děláme sami. Svoje prasnice, svoje obilí, svou porážku.“

Ani farmáři se nevyhli zdražování a během jara narostly ceny přibližně o 20 procent. Mohou za to dražší krmiva, hnojiva a pohonné hmoty.

Spustit audio

Související