Zahrádkáři v Červené Lhotě na Třebíčsku úspěšně snižují věkový průměr členské základny

Chovatelé, včelaři nebo rybáři, si v dnešní době často stěžují na vysoký věkový průměr členské základny. Našli jsme pravý opak.

Jednou ze světlých výjimek jsou určitě zahrádkáři v Červené Lhotě na Třebíčsku. Jejich Klub mladých zahrádkářů je známý v širokém okolí.

Rada z časopisu

„Klub vznikl v roce 2014. V tý době jsem se stal předsedou zahrádkářů,“ říká vedoucí klubu Jiří Onderka. Zjistil, že věkový průměr zahrádkářů ve Lhotě je hodně vysoký, a brzy přišel na to, jak základnu omladit. „Někde, asi v Zahrádkáři, jsem se dočetl, že lze založit Klub mladých zahrádkářů,“ vysvětluje. 

Prvními členy klubu byli jeho vlastní synové, kteří si ještě dnes pamatují, co tehdy seli a sázeli . „Byly to mrkve, hrách, brambory a pak jsme se přeorientovali i na květiny,“ vyjmenovává dnes devatenáctiletý Jiří Onderka mladší.

Nějakej novej klub …

Synové Jiřího Onderky jsou dnes už veteráni klubu, a mladým pomáhají s náročnějšími pracemi, například rytím zahrady. „Otec přišel domů: Onderka mi říkal, že je tady nějakej novej klub. Tak tam budeš chodit,“ vzpomíná na svůj vstup mezi zahrádkáře Amálie. 

Určitě ale nelituje a říká, že pěstují i měsíček lékařský, ze kterého vyrábějí mast. Tu pak prodávají na výstavách. Podle Jiřího Onderky je tak oblíbená, že jsou na ni už před výstavou pořadníky. 

Nejmenší děti se nejvíc těší na sklizeň ovoce, hlavně jahod. Své ruce k dílu ale také přikládají. Dokazuje to i řádka diplomů ze zahrádkářských soutěží.   

Spustit audio

Související