Zahrádkáři už začínají. Semínka salátů, paprik a rajčat patří do substrátu

19. únor 2018

Ve druhé polovině zimy, kde se právě teď nacházíme, se zahrádkáři připravují na svůj rok. Zahrádkářem se pochopitelně může stát každý. Právě v těchto dnech je dobré vysévat semínka salátů, rajčat a paprik. Myslete také na kvalitní substrát, řekla v poradně zahradnice Eva Stoklásková.

Vysočina je oproti Hané nebo jižní Moravě kraj poněkud drsnější, úspěšně zahradničit ale můžeme, i přesto, že nám rostliny tak rychle nepůjdou. „Na Vysočině máme oproti jiným oblastem opožděnou vegetační dobu, všechno je později,“ dodala zahradnice Eva Stoklásková.

„Můžeme začít setím všech cibulovin – cibule, pažitky, pórek. Je čas na rajčata, papriky, raný salát, když ho budeme dávat do pařeniště. Ještě košťáloviny a další rostliny až v březnu,“ doplnila.

Základem úspěchu je správný substrát

Pro správné předpěstování potřebujeme jednu důležitou věc – správný substrát. „Nesmí být přehnojený, ani moc bohatý na organickou hmotu. Substráty se prodávají v obchodě, jmenuje se to výsevní substrát.“ Pak už stačí jen vyset semínka, přiměřeně zavlažit a při teplotě 10 – 12 stupňů necháme být.

Ideální místo je na okně, bez radiátoru nebo ve studené chodbě.

Salát potřebuje nižší teplotu, rajčata vyšší

Podmínky pro předpěstování jsou obecně dané, nicméně každá rostlina má ráda jiné podmínky. „Salát potřebuje nižší teplotu, rajčata a papriky vyšší.“

Důležité jsou také světelné podmínky. „Určitě nemít rostlinky na severní straně, kde nesvítí, ony se pak táhnou za světlem a to jim neprospívá. Chce to, aby byly od začátku silné a vitální,“ radí Eva Stoklásková.

autoři: mik , Ivana Wiesnerová
Spustit audio