Záhada ve Světlé nad Sázavou. Ve schránce charitního centra našli v obálce desítky tisíc korun

22. leden 2021 16:00

Překvapení čekalo na pracovníky nízkoprahového centra ve Světlé nad Sázavou. Když šli po čase zkontrolovat poštovní schránku, našli obálku a v ní poměrně hodně peněz.

Ve Světlé nad Sázavou hledají člověka, který vhodil do schránky tamního nízkoprahového centra obálku s penězi. Řádově šlo o desetitisíce korun. Suma překvapila jak pracovnici centra, tak i úředníky na radnici.

V trezoru městského úřadu teď obálka leží, a čeká se, jestli se o ni někdo přihlásí.

Obvyklá kontrola

„Vlastně jako obvykle jsem šla zkontrolovat poštovní schránku a nalezla tam obálku s finanční hotovostí. Obálka nebyla vůbec popsaná,“ vypráví vedoucí centra Aneta Strachotová.

„Byla jsem překvapená. Přemýšleli jsme o tom, že to může být dar. Právě probíhá Tříkrálová sbírka, může to s tím souviset. Ale nevíme, jestli to byl dar.“

Na radnici

Obálku s penězi proto Aneta Strachotová odnesla na policii, která ji posléze předala na radnici. Teď doufá, že se člověk, který peníze do schránky dal, ozve. Jinak by se totiž případný dar k havlíčkobrodské charitě, která nízkoprahové centrum provozuje, vůbec nedostal.

„Momentálně se v tomto případě jedná o nález, se kterým se nakládá podle občanského zákoníku. Do tří let se může majitel té částky na úřadě přihlásit. Jinak se s těmi penězi nedá nic dělat, po třech letech propadnou městu,“ vysvětlila mluvčí radnice Blanka Sedláková.

Radnice ani nízkoprahové centrum nechtějí přesnou částku zveřejnit. Společně budou čekat, jestli se případný dárce ozve.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související