Zadlužení havlíčkobrodské obchodní společnosti

5. březen 2007
Pod kůži

Statisícové dluhy mají pořadatelé dobročinného házenkářského a kulturního podniku Handball Help v Havlíčkově Brodě. Společníci veřejné obchodní společnosti Tango, Pavel Bek a Pavel Klempíř, kteří mimo jiné stojí také za akcí Daruj hračku s Českým rozhlasem, totiž nezaplatili faktury za pronájmy, stravování a ubytování účastníků z minulého ročníku. Dluží čtyřem havlíčkobrodským školám a minimálně jednomu podnikateli. K soudu už dorazila žaloba, která žádá peníze plus úroky. Klempíř tvrdí, že se pokusí o smír. Ředitelé škol ale jeho slovům nevěří.

Milan KOPECKÝ:
Házenkářské zápasy a při nich pořádané koncerty pravidelně přitáhnou na havlíčkobrodské náměstí tisíce lidí. Věhlas akce daleko přesahuje hranice města. Zajímavostí je, že pořadatelé jsou pánové na invalidních vozících. Loňský rok byl ale rokem smůly.

Pavel KLEMPÍŘ, společník veřejné obchodní společnosti Tango:
Odmítli spolupráci dva významní partneři, navíc týden před Handballem nám ukradli auto, jedni sportovní účastníci nám nezaplatili úvěr, kterým jsme chtěli vlastně překonat ty problémy z roku 2005, tak jsme měli splatit v roce 2007 na jaře, ale byli jsme požádáni, abychom ho splatili už v září 2006. A takhle když se to poskládalo za sebe, tak z toho vznikla prostě tahlec ta hloupá situace.

Milan KOPECKÝ:
Vysvětluje mozek akce Handball Help Pavel Klempíř. Dluhy společnosti Tango, ve které spolu s ním figuruje tělesně postižený Pavel Bek, jsou v řádu stovek tisíc, s úroky potom mnohem více.

Pavel BEK, společník veřejné obchodní společnosti Tango:
V současný době prostě to nějakým způsobem řešíme, ale mrzí mě to.

Milan KOPECKÝ:
Omlouvá se Bek. Oba pánové se pokoušeli o smírná jednání, respektive poslali svým věřitelům dopisy. Stalo se tak ale minimálně tři měsíce poté, co měly být dluhy splaceny. Žaloby jsou tedy podané. "Například Základní škola Walkerova má pohledávku v řádu desítek tisíc," dodává její ředitel Miloš Fikar.

Miloš FIKAR, ředitel, Základní škola Walkerova:
Třicet šest tisíc dvě stě šestnáct korun plus samozřejmě úroky. Úroky si stanovilo ve smlouvě samo Tango ve výši dvě procenta denně.

Milan KOPECKÝ:
Částka měla být uhrazena v září. Dnes je po zúročení statisícová. Podle oslovených právníků pravděpodobně škola nevysoudí všechno. Úrok po sečtení ve výši sedm set třicet procent za rok je neobvykle vysoký. Zajímavé je, že stejné smlouvy mají ostatní školy i podnikatel v oblasti ubytování a stravování. Ředitel Fikar je překvapený. Platby sice v minulých letech chodily pozdě, vždy ale přišly.

Miloš FIKAR, ředitel, Základní škola Walkerova:
Ta spolupráce byla na úrovni, za roky se vyvinula. Já myslím, že k oboustranné spokojenosti. Je mi líto, že to došlo až takhle daleko, nicméně mně jako statutárnímu zástupci nic jiného nezbývá, než uplatňovat vymáhání dluhů touhlec tou formou.

Milan KOPECKÝ:
Žaloby už dorazily k soudu. Pavel Klempíř se ale verdiktu chce bránit.

Pavel KLEMPÍŘ, společník veřejné obchodní společnosti Tango:
To vyřešíme odporem a budeme se snažit prostě s těma školama domluvit tak, aby nám daly šanci zrealizovat ročník 2007, protože to je jediný způsob vlastně, jak tu situaci vyřešit.

Milan KOPECKÝ:
Jinými slovy, vydělat a zaplatit dluhy v tomto roce. Otázkou zůstává, jestli další ročník věhlasného turnaje v Havlíčkově Brodě vůbec bude. Pavel Bek i Klempíř si jinou odpověď než ano nepřipouštějí.

Pavel BEK, společník veřejné obchodní společnosti Tango:
Handball bude. Budeme se snažit, aby byl. Doufám, že to nějakým způsobem dopadne.

Milan KOPECKÝ:
V tuto chvíli záleží na soudci, jak posoudí žalobu a opravný prostředek žalované strany, tedy veřejné obchodní společnosti Tango.

moderátorka:
V Radiožurnálu jsme pro vás měli pořad Pod kůži a tím pádem také autora Milana Kopeckého. Jinak kauzu kolem Pavla Klempíře a Pavla Beka budeme pochopitelně sledovat i dále.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu