Zadlužené nemocnice na Vysočině čeká podle hejtmana rušení nebo slučování oddělení

21. listopad 2013
Zprávy z

Nemocnice na Vysočině čekají i přes pomoc státu razantní úsporná opatření. Vláda sice navýšila platby za státní pojištěnce a více peněz pošlou nemocnicím i pojišťovny, stačit to ale nebude a nemocnice budou muset podle hejtmana Jiřího Běhounka z ČSSD slučovat oddělení.

Nemocnice v kraji Vysočina mají minus kolem 120 milionů korun, dalších bezmála 250 milionů dluží na fakturách.

Důvodem je snížení plateb od pojišťoven v letošním roce o 10 procent a také DPH. Také letos došlo k navýšení této daně a rozpočtu nemocnic to způsobuje další průvan.

Navýšení plateb za státní pojištěnce, tedy důchodce, děti a invalidy, sice přinese bezmála pět miliard, Všeobecná zdravotní pojišťovna má dluhy ve výši zhruba čtyř miliard, a v českých nemocnicích tak skončí jen necelá miliarda.

Hejtman Jiří Běhounek říká, že vše je teď na ředitelích nemocnic. Podle Běhounka musí šetřit, rušit, případně slučovat oddělení a ještě více zefektivnit nezdravotnické provozy nemocnic.

„Bohužel je to stoprocentně jisté, že všechna lůžková oddělení ve všech nemocnicích dlouhodobě, tak jak se medicína vyvíjí, samostatná nezůstanou,“ zdůraznil hejtman.

Manažeři se rušení brání, neušetří prý nic

Situace je o to složitější, že od 1. ledna 2014 začnou platit nová pravidla pro přesčasovou práci, která nemocnicím způsobí další problémy.

Manažeři nemocnic tvrdí, že likvidací oddělení nic neušetří, jelikož pak dostanou méně peněz od pojišťoven. Ty totiž proplácejí péči za skutečně odvedenou práci sester, lékařů a celého personálu.

Například podle vedení havlíčkobrodské nemocnice je řešení na státu, který musí stanovit takové podmínky, aby nemocnice byly alespoň na nule nebo vykázaly zisk, který následně investují do vybavení, přístrojů a podobně.

autoři: mik , dka
Spustit audio